Helyi közélet

2019.03.23. 21:21

Különlegesség, dupla dózisban: mindenkit vár a MODEM új tárlatpárja

Debrecen - A két különálló kiállítás több szálon is kapcsolódik egymáshoz.

Debrecen - A két különálló kiállítás több szálon is kapcsolódik egymáshoz.

Különleges, páros kiállítás nyílt szombaton a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ második emeletén.

A Katharina Roters és Szolnoki József alkotópáros, illetőleg a Zsolt Keserue által jegyzett projektek közösek abban, hogy az identitás-konstrukciót, az identitás-újraírás folyamatait mutatják be a gyorsan és sokszor drámaian változó történelmi körülmények között. A problémát különböző léptékekben vizsgálják: az egyén, a csoport és a nemzet szintjén.

Újraértelmezett családtörténet

A megnyitón Szijártó Zsolt kurátor arról beszélt, a művészek arra tesznek kísérletet, hogy bemutassák, honnan is származnak a világról szerzett ismereteink, hogyan épülnek azok egymásra, miként határoznak meg bennünket, formálják identitásunkat, a másikról, a többiekről alkotott képünket.

Szavaiból kiderült, hogy az emlékezetlabirintus középpontjában Katharina Roters családjának, nagyszüleinek története áll. Hozzájuk kapcsolódó, művészetileg újraértelmezett dokumentumokat, fotókat, elhallgatott családi titkokat, kitalált történeteket mutatnak be. – Egy nem tematizált múltnak a dokumentumai vannak ebben a teremben, egy privát archívum. Ezeket emelik fel és dolgozzák fel újra szubjektív összefüggésrendszerben - magyarázta a kurátor.

Nemzeti Tankönyv Projekt

Szijártó Zsolt elmondta: a Zsolt Keserue által létrehozott és irányított Nemzeti Tankönyv Projekt című művészeti kezdeményezés a történeti tudás szerkezetével, perspektívákhoz való kötöttségével foglalkozik. Azt vizsgálja, hogyan jön létre és miként intézményesül a múltról való tudás - fogalmazott.

Kifejtette: a művész arra is igyekszik rávilágítani, mit nyújt az iskola, a tankönyv és miként segíthet a kritikai pedagógia, a kritikai gondolkodás a reflektálásban.

– Diskurzusokban lépten-nyomon találkozhatunk a hír- és történelemhamisítás, a fake news kérdésével. A tévedés, az álhír és a propaganda közti határok problémájával, miközben egyre jobban érzékelhető az igény arra, hogy a folyamatokat valamilyen módon ellenőrizzük, megértsük. Mintha erre is kísérletet tenne a MODEM ezen kiállítása - jelentette ki Szijártó Zsolt kurátor.

Nyár közepéig látogatható

A megnyitó keretében ezután a kiállító művészek tartottak tárlatvezetést a július 7-éig látogatható bemutatón. Végül Szemző Tibor zeneszerző, médiaművész vetítéssel egybekötött szóló koncertet adott.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában