Helyi közélet

2019.03.12. 15:37

Kokárdás napok a szabadság fővárosában

Debrecen - Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóját ünnepeljük.

Debrecen - Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóját ünnepeljük.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából Kokárdás napok címmel rendez programokat Debrecen több kulturális, közművelődési és oktatási intézménye március 13. és 16. között. Erről tartottak sajtótájékoztatót a szervezők kedden a Református Kollégium Oratóriumában. A Kokárdás napok a „Debrecen a szabadság fővárosa” elnevezésű programsorozat részeként vonultatja fel ünnepi eseményeit.

A Kokárdás napok már szerda délelőtt elkezdődnek, ugyanis az Ifjúsági Házban középiskolás diákoknak tart interaktív megemlékezést a Dilemma Drámaszínpad. Komolay Szabolcs alpolgármester a a programsorozatot beharangozó keddi rendezvényen úgy fogalmazott: akit megérint a város történelme, elgondolkodik, milyen sorsfordító dolgok történtek ezek között a falak között. – A Bocskai Lövészdandárral, a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel és a Déri Múzeummal közös célunk, hogy méltóan kell ünnepeljünk, hiszen 171 évvel ezelőtt olyan polgárosodási folyamat indult el, amely az ország fejlődéséhez vezetett – mondta.

A honvédség is tiszteleg

Berkecz Gábor, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatója a beharangozón arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar Honvédség 171 éve született meg, ezért a honvédelmi középiskolának olyan értékeket kell közvetítenie, melyek a haza, a katonák, a hősök és a honvédség tiszteletére irányulnak. Március 14-én 11 órától a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és a Kodály Zoltán Ifjúsági Fúvószenekar a tavaly teljes körűen felújított Honvédtemetőben emlékezik meg katonahőseinkre.

Történelem és emlékezet

A Déri Múzeum ad majd otthont a március 14-én megnyíló, „Kossuth Lajos azt üzente” elnevezésű kiállításnak. Március 29-én Történelem és emlékezet címmel rendeznek konferenciát a múzeumban, ahol az emlékezet témakörében budapesti és kolozsvári előadókat is hallhatnak az érdeklődők – tájékoztatott dr. Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese.

Kicsiknek, nagyoknak

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy idén családi rendezvények is várják a debrecenieket. Ilyen lesz a Kolompos együttes koncertje március 15-én, valamint a Kokárdás napok egyik záróprogramja, a március 16-i Kormorán-koncert. Családi programnak ígérkezik az ORT-IKI Báb-és Utcaszínház március 15-ei előadása is Huszárok és muszkák csatája címmel.

Ünnepélyes masírozás

„Nem sokaság, hanem lélek…” címmel korabeli indulókra sétálhatnak az érdeklődők a Debreceni Helyőrségi Zenekar vezetésével, a Hajdú-Bihar Megyei Lovas és Huszárhagyomány-őrző Egyesület kíséretével. A masírozás megidézi a 170 évvel ezelőtti eseményeket, amikor a magyar szabadság első évfordulóját Debrecenben egész napos hivatalos rendezvénnyel ünnepelték. Az állomáshelyeken közreműködnek az Ady Endre Gimnázium diákjai, az Alföld Színpad, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes és a Debreceni Népi Együttes. A városi ünnepség március 15-én 9 órakor az országzászló-felvonással kezdődik, majd Papp László polgármester mond beszédet a Kossuth téren.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában