Helyi közélet

2019.03.06. 18:52

Isten hozta önöket, gyújtsák fel a mi házunkat is!

Debrecen - A gyáva behódolók története látható a Csokonai Színház új előadásában.

Debrecen - A gyáva behódolók története látható a Csokonai Színház új előadásában.

Max Frisch Biedermann és a gyújtogatók című darabjának premierje március elsején volt a Csokonai Színház Víg Kamaraszínházában. A szerző tandrámaként jelölte meg remekművét, mindenféle tanulság nélkül, hiszen a gyáva behódolók képtelenek érteni a nagy tüzekből, miközben kezükben a kanóc, és a zsebükben ott lapul a gyufa…

Azt gondolná az ember, hogy a rendezett hátterű polgár háza biztonságos hely, hiszen kifogástalan a behatolásgátló rendszer, állandó a felügyelet – de állandóak a gyújtogatások is, a média önti magából a baljós híreket. Mit tehet ilyenkor a félelemmel teli, de vakon bizakodó nyárs­polgár? Elébe megy balsorsának, és ő maga nyit ajtót a gyújtogatók előtt – írja a darabról a színház ajánlója.

Nem lép fel

A Biedermann és a gyújtogatók a világháború utáni, német drámaírók művelte parabolák előfutáraként született. Egy gondolkodásra képtelen, gyáva kispolgárról szól, aki behódol az erőszaknak. Biedermann, a gazdag hajszeszgyáros retteg a gyújtogatóktól, mégis befogad ismeretleneket a padlására, és bár a jelek – a padlásra felvitt benzineshordók, a betolakodók megjegyzései is – azt mutatják, hogy veszélyben van, nem lép fel ellenük, inkább a meghunyászkodást választja. A történet kimenetele már ezen a ponton is sejthető, de Frisch ír a darabhoz egy, a túlvilágba vezető utójátékot is…

A drámát az a Szabó K. István állítja színpadra, aki tavaly novemberben a legjobb rendezés díját kapta a brassói 29. Nemzetközi Kortárs Drámafesztiválon Örkény klasszikusa, a Macskajáték debreceni színre viteléért. A főbb szerepekben Garay Nagy Tamás, Oláh Zsuzsa, Herczeg Tamás és Janka Barnabás látható. A díszlettervező Janis Vasilatos, a jelmeztervező Florina Vasilatos.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában