Helyi közélet

2019.03.05. 17:59

Immár kancellári rendszerben

Debrecen - Kettős vezetéssel működik tovább a Debreceni Szakképzési Centrum.

Debrecen - Kettős vezetéssel működik tovább a Debreceni Szakképzési Centrum.

Egyetemi mintára a szakképzési centrumok is kancellári rendszerben működnek idén március 1-től – jelentette be Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) egykori főigazgatója, megválasztott kancellárja a keddi sajtótájékoztatóján.

A kettős vezetésben az igazgatói feladatokat a jövőben is a főigazgató végzi – május 1-ig Hüse Attiláné főigazgatói jogkörben eljáró szakmai főigazgató-helyettes –, míg a kancellár feladata, hogy menedzserként megteremtse a tanteremben folyó munka legideálisabb feltételrendszerét.

Tirpák Zsolt kiemelte: Debrecen kivételes helyzetben van, hiszen óriási cégek döntöttek amellett, hogy itt munkahelyet teremtve gazdasági termelőtevékenységet folytatnak, amely szintén magas létszámban, új, magas tudású szakembereket kíván. Vagyis a DSZC-nek professzionálisnak, támogatónak lenni, s olyan szervezetnek, mely 11 tagintézményével a mindennapos működésben a legkiválóbb szakembereket adja.

Az igényekhez igazodnak

– A DSZC 2015-ös megalakulása óta mintegy 2500 fővel tudta növelni tanulói létszámát, így az idei tanévet már 10 ezer diák kezdte meg a centrum égisze alatt, továbbá a napokban beérkezett jelentkezési lapok alapján csaknem 10 százalékkal többen jelentkeztek szakképzésre, mint tavaly ilyenkor. A Debrecen 2020–30-as program egyik gerince a járműipari fejlesztés, melyhez – mint az Tirpák Zsolt kancellár szavaiból kiderült – a DSZC magas tudású szakemberek képzésével járul hozzá.

Kiemelt fejlesztési pontként jelölték meg azokat a szakképző intézményeket, ahol gépészet, informatika, elektronika és mechatronikai képzés zajlik, azaz a Brassait, a Mechwartot, a Beregszászit és a Barosst.

– A Brassaiban 2016-ban mintegy 570-600 tanuló „lakta be” az intézményt, most 1300 tanuló jár oda. A gimnáziumi osztályok helyett közlekedésgépészet, közlekedés, informatika, elektronika, gépészet ágazatokban szakgimnáziumi képzés folyik. A járműipari fejlesztés miatt továbbá növeltük a Beregszászi beiskolázási keretét, s elektronikai technikusi, mechatronikai technikusi, autószerelői, autóelektronikai műszerészi, autótechnikusi, járműgyártói szakképesítéseket indítunk – sorolta Tirpák Zsolt.

PÁTZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában