Helyi közélet

2019.03.27. 18:57

Határtalan messzeség a vásznon

Debrecen - A fiatal művész évek óta tervez bábelőadásokhoz bábokat, díszleteket is.

Debrecen - A fiatal művész évek óta tervez bábelőadásokhoz bábokat, díszleteket is.

„Földön lebegők, égen járók” címmel nyílt meg Rofusz Kinga kiállítása a közelmúltban a Vojtina Bábszínházban. Rofusz Kinga illusztrátor, látványtervező, animációs filmek alkotója. Az Iparművészeti Főiskola animációs szakán és mesterképző kurzusán tanult. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Filmművészek Szövetségének és a Magyar Illusztrátorok Társaságának.

Képtörténetek

Képi világát végtelenre nyitott, határtalan messzeségbe vivő terek alkotják. E terekben nincs gravitáció, nehézségi, centrifugális erő. Légies lebegésben léteznek figurái, akik szelíd gesztusokkal mesélik történeteiket, lírai finomsággal hordoznak lelkiállapotokat – olvasható a bábszínház közleményében. Az idő mint mértékegység alig-alig kap helyet Kinga képtörténeteiben. Lassú léptű haladás, kibillenés, elmozdulás, libbenés, hullámzás, állapotváltozás észlelhető minden felületén. A dimenziók, mint a jelenvalóság fokmérői szelíd játékossággal jelzik jelenlétüket. Rofusz Kinga mesekönyvei egytől egyig lelki folyamatok, belső képek, fantáziautazások kivetülései. A fiatal művész évek óta tervez bábelőadásokhoz bábokat, díszleteket is. A tárlaton a pécsi Bóbita, a szegedi Kövér Béla, a veszprémi Kabóca, a békéscsabai Napsugár Bábszínház bábjai is reprezentálják Kinga művészi sokszínűségét – derül ki az ismertetőből. A kiállítás április 28-ig látogatható (hétfő–péntek: 8–17, szombat–vasárnap: 9–12 óráig).

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában