Helyi közélet

2019.03.30. 15:51

Édes délután a Csapókertben

Debrecen - Hagyományos, házi készítésű sütemények versenyét rendezték meg csütörtökön.

Debrecen - Hagyományos, házi készítésű sütemények versenyét rendezték meg csütörtökön.

A régmúlt idők hagyományait és a régi idők családi összejöveteleit idéző, házi készítésű desszertek sokasága fogadta azokat az érdeklődőket, akik csütörtök délután a Csapókerti Gondozó Szolgálat Süveg Utcai Idősek Klubjába látogattak. Az immáron 13. alkalommal megrendezett sütisütő versenyen ezúttal a retró jegyében készültek el a házi finomságok, összesen több mint húsz süteménnyel neveztek a résztvevők. A hagyományos, „nagyi receptje” alapján készült, lakodalmas (édes és sós) sütemények, torták elkészítése mellett saját receptek alapján készült versenymunkákat is lehetett kóstolni.

A házi készítésű süteményeknél nem a forma, hanem az íz a legfontosabb." Gara Gyula

A lényeg, hogy finom legyen

Így került az asztalokra többek között kevert diós, almás sütemény, juhtúrós pogácsa, kanonoklepény, fahéjas zserbó vagy éppen mézes szelet. A rendezvényt Gara Gyula cukrászmester is megtisztelte jelenlétével, szerepet vállalva a sütemények zsűrizésében. – A házi jellegű sütemények nekem jobban ízlenek, mint az üzleti sütemények, ha nem veszem figyelembe, hogy szakember vagyok. Ezeknél az íz a legfontosabb. Nem baj, ha kicsit eldől, vagy nem egyforma két szelet, hiszen nem ez számít. A mai versenyen kimondottan jó sütemények voltak, alig-alig tudtunk választani belőlük, hiszen mindegyik nagyon finom volt – mondta el az érdeklődésünkre, hozzátéve, nem először jár a rendezvényen, és örül, hogy az asszonyok mindig jó néven veszik a tanácsait.

Finomabbnál finomabb házi sütemények sorakoztak az asztalokon, melyeket végül közösen fogyasztottak el a résztvevők.

A puncstorta a kedvence

Megtudtuk, a legismertebb lakodalmas sütemények közé tartozik a hókifli, a zserbó és a Lajcsi-szelet. – Az az igazán jó lakodalmas sütemény, mely kisebbre szeletelhető, mégis megtartja a formáját, és amit két ujjal megfogva el tudunk fogyasztani, nem kell hozzá villa. De attól függetlenül, hogy kisebb, az íze ugyanolyan, mint a nagynak. Itt most sok olyan sütemény volt, amelyek lakodalomban is megállnák a helyüket – mondta Gara Gyula, majd megkérdeztük, van-e személyes kedvence.

– 1945-ben születtem, amikor óriási hiány volt az édességből. Annyira szerettem az édes ízt – akár a kristály- vagy kockacukrot is –, hogy onnantól kezdve szeretem az összes süteményt. Ha mégis meg kell neveznem egy kedvencet, akkor az a régi hagyományos puncstorta, de nagyon szeretem a bejglit és a pozsonyi kiflit is.

VK


Nyerteseket is hirdettek

A sütisütő versenyen első helyezést ért el Kovács Jánosné, a Csapókerti Gondozó Szolgálat Süveg Utcai Idősek Klubjának gondozottja almás süteményével. Második lett Kissné Forgács Margit, a Belvárosi Gondozó Szolgálat Erzsébet Utcai Idősek Klubjának tagja, mézes zserbójával. Harmadik helyen a non plus ultra nevű sütemény végzett, melyet Tomek Béláné készített el, szintén a Süveg Utcai Idősek Klubjából. Az almaszirmokból készített fahéjas rózsák pedig különdíjat érdemeltek ki, melyeket az Újkerti Gondozó Szolgálat Fogyatékos Személyek Mester Utcai Nappali Intézménye készített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában