Helyi közélet

2019.03.22. 13:13

A BikeSafe-ről tanultak a hajdú-bihari gyerekek

Álmosd - A rendőrség szakemberei újabb hajdú-bihari helyszínen népszerűsítették a BikeSafe kerékpár regisztrációs rendszert – tájékoztatott a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság.

Álmosd - A rendőrség szakemberei újabb hajdú-bihari helyszínen népszerűsítették a BikeSafe kerékpár regisztrációs rendszert – tájékoztatott a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság.

A Kokadi Görögkatolikus Egyházközség pályázatának keretein belül álmosdi, bagaméri és kokadi fiatalok vehettek át kerékpárokat 2019. március 20-án Álmosdon. Az átvétel során a kerékpárok BikeSafe rendszerbe történő regisztrálását a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai végeztek el.

A BikeSafe vagyonvédelmi program legfőbb célja a kétkerekűek nyilvántartásba vételével a bűncselekmények megelőzése, az eltulajdonított kerékpárok azonosításának, a lopások felderítésének elősegítése. A regisztráció során rögzítették a kerékpár tulajdonosának nevét, a kétkerekű legfontosabb jellemzőit és alvázszámát, emellett járműről több fotót is készítettek.

A rendőrök a regisztráció mellett a kerékpáros közlekedés szabályainak betartására és a kerékpár védelmének fontosságára is felhívták a fiatalok figyelmét.

A tavaszi jó időben egyre többen veszik elő kerékpárjukat és két keréken mennek az iskolába, illetve a munkahelyre. Azért, hogy biciklije ne váljon a kerékpártolvajok célpontjává, fogadja meg a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság alábbi tanácsait:

  • Forgalmas, jól látható, lehetőleg térfigyelő kamerákkal megfigyelt helyen hagyja biciklijét – ne eldugott utcában, kapualjban! A gyalogos forgalomnak visszatartó ereje lehet a tolvajokkal szemben!
  • Használjon minőségi zárat! A kerékpárzár minősége álljon arányban a kerékpár árával!
  • A lakat lehetőleg olyan legyen, amely a vázat és a kereket is átéri, és legyen mindig valamilyen stabil tárgyhoz - például fához, oszlophoz kerítéshez - rögzítve!
  • Miután lezárta a biciklit, a kosárban, csomagtartón, kormányon ne hagyjon semmit!
  • Ha hosszú időre zárja le kerékpárját, akkor ne hagyjon a biciklin mozdítható értéket! Vigyék magukkal a kilométerórát, lámpát, kulacsot, pumpát és ne feledjék szatyrukat, táskájukat se!
  • Kertes házak udvarain az utcáról jól látható helyen ne hagyjanak kerékpárt!
  • Jegyezze fel a kerékpár egyedi azonosítására alkalmas ismertető jegyeit (típus, szín, vázszám).

  • Regisztráltassa kerékpárját a BikeSafe programban, ahol a rendőrség adatbázisában rögzítik a kétkerekű adatait, amely lopás esetén megkönnyíti a felderítést! A programról bővebben a www.bikesafe.hu oldalon olvashat.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában