Helyi közélet

2019.03.04. 18:28

360 fokos videó: A globalizáció legyűrte Vekerdet

Vekerd - Hajdú-Bihar megye legkisebb településén a legutolsó hivatalos adat szerint száztizenöten élnek.

Vekerd - Hajdú-Bihar megye legkisebb településén a legutolsó hivatalos adat szerint száztizenöten élnek.

Juhász István polgármesterrel vettünk nyakunkba az elöregedés határán álló falut, mini túránkat az önkormányzat épületének udvarán kezdtük.

– Ez a falu közepe, az önkormányzat felelős itt mindenért, minél kevesebben vagyunk, annál inkább nekünk kell segítenünk a mindennapokban. Legutóbbi büszkeségünk egy pályázat útján megépült filagória, ami főként a falunapokon kap szerepet – mutatott a polgármester a falu legújabb ékkövére. A hivatal kertjében a közmunkaprogram keretében fóliasátorban bioparadicsomot és paprikát termelnek, a zöldségeket pedig kiosztják a faluban.

Mertek mozdulni

A közmunkaprogram mozgatja Hajdú-Bihar megye legkisebb településének mindennapjait, a közcélú foglalkoztatás adta lehetőségeket igyekeznek maximálisan kihasználni Vekerden. Így például átvették a szomszéd település, Furta hagyományos hímzését, több éven keresztül készítettek kézműves termékeket, azonban már abbahagyták, mert egyre többen mennek a versenyszférába dolgozni a kis településről. Önálló méhészetet működtetnek 100 kaptárral, melyhez egy kaptárgyártó műhelyt is létrehoztak.

– Nem vagyok semmilyen pártnak a tagja, de el kell mondani, hogy mióta a jelenlegi polaritás van hatalom, azóta nekünk megduplázódott a költségvetésünk, van közfoglalkoztatás. Ez a program megmozdította a falut, ennek következtében sokan elmentek már dolgozni, meg mertek mozdulni az emberek – ismerte el a polgármester.

Juhász István polgármester | Fotó: Hírek 360

A falu büszkesége

Vekerd utcáin sétálva a hivatali épülettől nem messze terül el a település egy különlegessége, egy bazsarózsa gyűjtemény, melybe az ország számos településéről érkeztek virágok. Innen néhány méterre pedig a falu nagy büszkesége, egy ortodox templom áll. A 18. század végén elkészült építmény ma már főként csak ünnepekkor, búzaszenteléskor, húsvétkor és karácsonykor nyitja ki kapuit.

– Sisa Béla építészmérnök, egy konferenciát hozott létre Vekerden, ahová Romániából, Magyarországról érkeztek szakemberek, akkora ritkaság és akkora különlegesség maga a templom. Az is ritkaság számba megy, hogy egy ortodox templom így néz ki egy ilyen kis településen – mondta el Juhász István.

A templom érdekessége, hogy a főoltárnál a falon az utolsó vacsora képe alatt van egy különleges freskó, amiről nem lehet tudni, milyen korból és hogy kerülhetett oda.

További részletek a Hírek 360 oldalán.

- Kiss Dóra / Hírek 360 -


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!


[related-post post_id="3971642"]

[related-post post_id="3779510"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában