Helyi közélet

2019.02.11. 10:30

Segítség a koraszülötteknek és szüleiknek

Debrecen - A koraszülött babák ellátását szolgáló többfunkciós szobát hoztak létre a debreceni klinikán.

Debrecen - A koraszülött babák ellátását szolgáló többfunkciós szobát hoztak létre a debreceni klinikán.

Hazánkban minden 10. csecsemő koraszülöttként jön világra. Az ebben érintett debreceni családok helyzetén igyekezett könnyíteni egy, a debreceni gyermekklinikán létrehozott többfunkciós szoba kialakításával a Koraszülöttekért Országos Egyesület (Kore).

Lelki segítséget is adnak

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Gyermekklinikáján található Koraszülött Intenzív Centrumban az egészséges koraszülött babák mellett picinyeket is kezelnek. Olyan, extrém állapotú, 1 kilogrammos súly alatt született koraszülötteket is gyógyítanak itt, akik szüleikkel együtt gyakran huzamosabb ideig kénytelenek a kórházban maradni. A kétségekkel teli pillanatokban jelenthet segítséget az a frissen kialakított helyiség, amely egyebek mellett alkalmas arra, hogy ott segítsék a krízisben lévő szülők lelki felépülését, vagy ott kapjanak tanácsokat a babák otthoni gondozásához. Ha még bent kell tartózkodnia a koraszülöttnek, a szoba alkalmas helyszín a tápszeres gyermekek cumis etetésére, babák és mamák kényelmes találkozójára is.

– Anyacsoportokat, egyéni mentorálást és úgynevezett szülősulit is lehet ebben a helyiségben tartani, ezek szerepe kiemelkedően fontos, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy milyen krízisen mennek át az érintettek – vette számba a szoba felhasználási lehetőségeit dr. Kovács Tamás, a koraszülött intenzív osztály vezetője.

Nyugodt hely a beszélgetésre

Heffner-Sarkar Sangita, a Koraszülöttekért Országos Egyesület projektvezetője, önkéntese elmondta: középen egy nagy térelválasztó redőnnyel kettéosztották a termet. – Amikor a baba készen áll a hazaadásra, a család itt össze tud ülni a kezelőorvossal, a főnővérrel, a jövendő háziorvossal és védőnővel, valamint a család mellé rendelt mentorral, hogy megbeszéljék a kórházban szerzett tapasztalatokat, a szülők által ellátandó, jövőbeni teendőket. Ki tudnak térni az olyan otthoni ápolási feladatokra, mint a táplálás, az esetleges gyógyszerek, további szűrővizsgálatok, fejlesztések szükségessége, és számos más fontos információra, teendőre, ami a koraszülöttek speciális gondozásával kapcsolatos – ismertette a részleteket a helyiség további szerepeiről szólva Heffner-Sarkar Sangita.

Kegyeleti helyiség is

Sajnos vannak olyan helyzetek, amikor a kisbabának túl nagy akadályokkal kell egészen korán megküzdenie, és végül nem tud felülkerekedni a betegségeken. A családi tragédia közeledtekor, illetve bekövetkeztekor is szeretne segítséget nyújtani az érintetteknek a Koraszülöttekért Országos Egyesület az átadott helyiséggel. A meghittebb hangulatú, kényelmesen berendezett szobában elbújhatnak az ilyen családok egy kis időre a külvilágtól, hogy a körülményekhez képest méltó módon, közösen zárhassák le a legszomorúbb pillanatokat és kezdjék meg a gyászfolyamatot.

– A terem lehetőséget ad arra, hogy a koraszülött gyermek mellett az utolsó időben a tágabb család is összegyűljön. A baba elvesztése után a szoba a következő órákra kegyeleti helyiséggé is átalakítható – tette hozzá dr. Horváth Zsolt neonatológus.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában