Helyi közélet

2019.02.20. 18:44

Olvasóból alkotóvá válni

Debrecen - A magyar széppróza napját tavaly óta ünneplik Kárpát-medence-szerte.

Debrecen - A magyar széppróza napját tavaly óta ünneplik Kárpát-medence-szerte.

A jeles nap alkalmából közös kiállítást rendezett a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (DEENK) és a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium. A kiállítás a gimnázium diákjai által olvasott magyar próza ihletésére készített képzőművészeti alkotásokat mutatja be a Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár előcsarnokában. A kiállítást Vargáné Szabadka Tünde, a szakgimnázium intézményvezetője nyitotta meg, köszöntőt mondott Petró Leonárd, a DEENK közönségkapcsolati főigazgató-helyettese. Az eseményt színesítette a Kós Károly-középiskola, illetve a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola tanulóinak zenés és verses előadása.

Vargáné Szabadka Tünde nyitóbeszédében kiemelte: egy irodalmi mű adaptációját nagyon nehéz elkészíteni, a középiskolás korosztálynak igazi kihívást jelent. Sokrétű ismeret szükséges hozzá, hogy értelmezhessék a művet, felfejtsék a mélyebb rétegekben megbújó összefüggéseket, s csak ezután lehet szabadjára engedni az alkotó fantáziát. Mint mondta, a korosztály azokkal a kortárs művekkel tud leginkább azonosulni, amelyekben tizenévesek élethelyzetei jelennek meg. Az iskola pedagógusai mindent megtesznek azért, hogy ebben segítsék a diákokat, s a múlt értékeit, a magyar nép hagyományait meggyőződéssel átadhassák a fiatalabb generációnak.

A tárlat március 11-ig látogatható.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában