Helyi közélet

2019.02.22. 18:09

Meg kell szólítanunk a fiatalokat!

Debrecen - Nemrég jelent meg a Magyarul álmodom elnevezésű pályázat a Debreceni Ifjúsági Ház honlapján, kimondottan a fiatalokat megszólítva a magyar kultúrával kapcsolatos pályamunkák elkészítésére. Az Ifiház ügyvezetőjét, Halász D. Jánost ennek kapcsán kérdeztük.

Debrecen - Nemrég jelent meg a Magyarul álmodom elnevezésű pályázat a Debreceni Ifjúsági Ház honlapján, kimondottan a fiatalokat megszólítva a magyar kultúrával kapcsolatos pályamunkák elkészítésére. Az Ifiház ügyvezetőjét, Halász D. Jánost ennek kapcsán kérdeztük.

– Célunk, hogy tehetségeket fedezzünk fel, akiket majd érdemes segítenünk, hiszen lehetséges, hogy új divattervezőt találunk, akire majd debreceniként a jövőben büszkék lehetünk. Tizennégy és huszonöt év közötti fiatalokat céloztunk meg, hiszen ez a korosztály látogatja leginkább az Ifiházat; akár egy 14 éves gyerek is képes arra, hogy értékes alkotást hozzon létre. Amikor kollégáimmal a pályázatról beszélgettünk, arra gondoltunk: a magyar kultúra napja ne csak egy nap legyen, hanem folytatódjék. Április 11-re, a magyar költészet és Debrecen város napjára tervezzük a díjkiosztót, mivel ezek az ünnepek ösztönözhetik a fiatalokat – fogalmazott.

Az Ifiház nemrég megjelent pályázata a 14 és 25 év közöttieket szólítja meg. Miért?

A Magyarul álmodom című pályázattal nagyon szélesre tártuk a kaput, hiszen bármi, ami a magyarsággal, a történelmünkkel, az érzéseinkkel, a művészetünkkel, hagyományainkkal kapcsolatos, várjuk, akár film, koreográfia vagy recept. Ez nem pusztán egy verseny, amelynek majd díjazottjai lesznek. Célunk, hogy tehetségeket fedezzünk fel, akiket majd érdemes segítenünk, hiszen lehetséges, hogy új divattervezőt találunk, akire majd debreceniként a jövőben büszkék lehetünk. Tizennégy és huszonöt év közötti fiatalokat céloztunk meg ezzel a pályázattal, hiszen ez a korosztály látogatja leginkább az Ifiházat, és akár egy 14 éves gyerek is képes arra, hogy értékes alkotást hozzon létre. Amikor kollégáimmal a pályázatról beszélgettünk, arra gondoltunk, hogy a magyar kultúra napja ne csak egy nap legyen, hanem legyen folytatása is. Április 11-re, a magyar költészet és Debrecen város napjára tervezzük a díjkiosztót, mivel ezek az ünnepek ösztönözhetik és aktivizálhatják a fiatalokat.

Ez a generáció be tudja fogadni a kultúrát?

Mindenki számára nyílt titok, hogy az idősebb generáció mindig elégedetlen a fiatalokkal. Amióta az Ifiházban dolgozom, többször feltették a kérdést: mit csináltok ti ott? Hiszen szerintük a fiatalokat semmi nem érdekli, ezért nekünk itt nincs is semmi dolgunk. Mi mást látunk, mást tapasztalunk. Nap mint nap szembesülünk azzal, hogy a fiatalok igenis képesek a nemzeti kultúra ápolására, sőt, olyan új köntösbe képesek öltöztetni, ami az egész világot érdekelheti. Jó példa erre a Nanushka nevű divattermék, amely vendége lesz a milánói divatkiállításnak. Hihetetlen, hogy ez a fiatal lány milyen sikereket ért el néhány év alatt. A Hajdú Táncegyüttes flashmobja is ezt tükrözi: nem autentikus népviseletben voltak, és milliók elismerését vívták ki maguknak. Arra gondoltunk, hogy a mi környezetünkben itt vannak fiatalok, és meg kell szólítanunk őket, akár a nemzeti kultúrával kapcsolatban, hiszen az anyatejjel ezt szívtuk magunkba. Egy egész világ kíváncsi ránk, a divattervezők a magyar hímzéseket használják világszerte, és sztárok viselik magukon ezeket a darabokat.

A játék képes összehozni a generációkat?

A generációk közötti ellentétek leküzdésére több rendezvényünk is létezik, például egy fiatal zenekar bemutatkozó koncertjére a szülők, nagyszülők, a rokonok és az osztálytársak is ellátogatnak. Itt működik a Rocksuli, amelynek tanárai is gyakran vendégei ezeknek a koncerteknek, és akiktől még segítséget is kaphatnak. A Rocksuli természetesen partnerünk ebben. Tudjuk egymást segíteni, és kiegészítjük egymás programjait, élet költözött ebbe a kapcsolatrendszerbe is. A galéria alapvetően kiállítási céllal készült el, de ma már inkább közösségi élménytérnek nevezzük, hiszen délutánonként bárki betérhet, társasjátékozhat. Kávézónkban csaknem százféle társasjáték található, ami ingyenesen rendelkezésre áll. A Kapcsolj Ki! programok részeként a Debreceni Kőr Dáma Egyesület február 24-én 17 szemléletformáló társas estet is szervez az Ifjúsági Házban, ahol az online-offline társasjátékozás lehetőségeit próbálják majd kiaknázni. A fiatalok ma már mindent az interneten keresnek. Ez nem is baj, hiszen gyors és nagy segítséget jelent. Viszont ha nincs net, mindent megtalálunk a könyvekben is. Ez a program emlékezteti majd a fiatalokat, hogy nem áll meg az élet internet nélkül sem. A családokon kívül rengetek egyetemista, sok külföldi hallgató is jár hozzánk, a nemzetközi cserediákprogramnak, az AFS-nek is mi adunk otthont, itt a diákok együtt játszanak, tapasztalatot cserélnek. Az akusztikus koncertjeink bárhangulatúak, melyeket két és fél éve indítottuk el; mára elértük, hogy nem mi keressük a zenekarokat, hanem ők bennünket.

A kulturális tevékenységen és a közösségi tereken kívül sok szolgáltatást is kínálnak.

Nagyon jól működik a pályaorientációs tanácsadásunk, Vásárosnaményból is hoztak már hozzánk gyereket. A szenvedélybetegekkel is foglalkozunk, ingyenes, anonim tanácsadást nyújtunk számukra. Helyet adunk a Kábítószer-egyeztető Fórumnak, melynek működését egy kollégánk koordinálja. A Debreceni Karitatív Testület is ezer szállal kötődik hozzánk, az adománygyűjtésben is részt veszünk, valamint fiatalokat vonunk be a mellrák elleni küzdelembe. Érzékenyítő programjainkon például vak emberrel és kutyájával találkozhattak a fiatalok, ami azért fontos, mert az utcán valószínűleg elmennek egy ilyen ember mellett, itt pedig telis-tele vannak kérdésekkel.

Ön három éve vette át az Ifiházat. Milyen koncepciókkal?

Egy üres házat nézni a lehető legszomorúbb dolog; három évvel ezelőtt körülbelül ez volt a helyzet. Mára viszont már gyakran azt kell mondanunk az ide jelentkezőknek, hogy sajnos nincs időpont, nincs hely egy rendezvényre. Amikor átvettem az Ifiházat, 36 ezer látogatót számlált éves szinten. A tavalyi évben már 80 ezer körül jártunk. A 11 állandó csoportból 37 állandó csoport lett, nemcsak megtelt, de keresetté vált a ház, olyan fiatalok jönnek ide, akik tele vannak ötletekkel és tenni akarással, elképzelésekkel. Lehet, hogy még nem tökéletesek ezek az elképzelések, de ez egyáltalán nem probléma. Ha van egy jó edző, aki felfedezi, meglátja bennük a jót, akkor van lehetőség a sikerre. Ebben az esetben mi, az Ifiház munkatársai vagyunk a patrónusok. Veresegyházán, Nyírbátorban a mi szakmai útmutatásunk segítségével hozták létre az ifjúsági házat. Jóleső érzés ez, mert megerősít bennünket abban, amit csinálunk. A legjobb persze mégis az, amikor a fiatalok azt mondják: jó itt lenni, mert ez rólunk szól!

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában