Helyi közélet

2019.02.15. 15:32

Javuló kerékpárutakat ígér a kezelő

Hajdú-Bihar - Nem nyüzsögnek a biciklisek a Debrecen környéki kerékpárutakon még ezekben a napokban sem.

Hajdú-Bihar - Nem nyüzsögnek a biciklisek a Debrecen környéki kerékpárutakon még ezekben a napokban sem.

A Vámospércsre vezető országút melletti kerékpárutat nemrég újították fel, de helyenként már keresztirányú repedések futnak rajta. Egyelőre nem ront semmit az amúgy tükörsima útfelületen, de a víz belemegy, megfagy, tágítja, majd több víz megy bele, az megint tágítja, és így tovább. A sima út azonban csak a Cserei-ér hídjáig ér – onnantól a Panoráma útig inkább Mountain Bike kerékpárra van szükség a biciklizéshez.

Temérdek pénz

Vajon mikor lesz végig sima útja az itt kerékpározóknak? Minden bizonnyal még ebben az évben, hiszen érdeklődésünkre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a következőket válaszolta: – A rendelkezésünkre álló erőforrások figyelembevételével, a felújítandó utakon a szükségessé vált beavatkozásokat megkezdtük. E munkálatok a minőségromlás megakadályozása mellett sok esetben a keresztrepedések megszüntetését eredményezik. Csak tavaly országosan több mint 2 milliárd forintot fordíthattunk az országos kerékpárhálózat üzemeltetésre, fenntartásra és üzemeltetési feladatokhoz szükséges gépek beszerzésére, 2019-ben szintén 2 milliárd forint áll rendelkezésre e tevékenység ellátására. 2018-ban Hajdú-Bihar megyében a Tépe–Derecske közötti kerékpárút közel két kilométer hosszú (1834 méter) szakaszán végeztünk felújítási munkát.

Megtudtuk még azt is, hogy a közútkezelő 2018 tavaszától kezdődően mintegy 1000 kilométernyi külterületi, főúttal párhuzamos, az országos kerékpáros úthálózatba tartozó szakasz kezelését vette át az önkormányzatoktól. Ebből Hajdú-Bihar megyében több mint 62 kilométernyi kerékpárút érintett. Ezeken az utakon a fenntartást, kezelést a közút szakemberei végzik, párhuzamosan a mellettük húzódó országutakkal. Érdekes, hogy néhány kerékpárút továbbra is önkormányzati kezelésben marad, így a Hajdúnánás–Hajdúdorogot összekötő 3502-es út melletti kerékpárút, a Hajdúböszörményt és Hajdúdorogot összekötő kerékpárúttal kapcsolatban pedig még folyik az egyeztetés. (Már csak azért is jó ezt tudni, hogy adott esetben a közútkezelőtől vagy az illetékes önkormányzattól várjuk az úthibák kijavítását, s az út karbantartását.)

Készülhetnek tehát a kerékpározást kedvelők a tavaszi, nyári és őszi idényre, különösen Debrecenben. S itt a krónikás tartozik egy vallomással a kedves Olvasónak. Néhány évvel ezelőtt egy másik újságban azt írta, hogy Debrecenben és környékén 50 kilométer kerékpárút várja a bicikliseket. Majd – sajnos, már a cikk megjelenése után – elkezdett számolgatni, s kiderült, hogy tévedett. Jó kerékpáros szokás szerint a kivezető utak hosszát hazafelé is megszámította, hiszen így jön ki, hogy mennyit biciklizett az ember. Szerencsére az idő helyreigazította a cikket: az említett 62 kilométer kerékpárúton kívül a városban ugyanis már a 100 kilométert ostromolja a kerékpárutak és sávok hosszúsága.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában