Helyi közélet

2019.02.09. 13:43

Soponyára került a vándorserleg

Szentpéterszeg - Huszonnégy csapat töltötte a hurkát és a kolbászt a szentpétesrzegi Faluházban.

Szentpéterszeg - Huszonnégy csapat töltötte a hurkát és a kolbászt a szentpétesrzegi Faluházban.

– Tapasztaltuk, azok a csapatok kapnak díjat, érnek el helyezéseket, akik valamilyen különlegességet visznek a hurkába, kolbászba – vagdossa a petrezselyem zöldjét a kolbászba Szabó Csilla, majd ugyanezt teszi a snidlingszárral. – De a különlegességek nem ezek, hanem egy titkos hozzávaló, amelyet nem árulok el.

A Kisasszonyok csapata mellett álltunk meg néhány percre a szombaton huszonnégy közösség részvételével 13. alkalommal megrendezett Hurka- és Kolbásztöltő Fesztiválon a szentpéterszegi Faluházban. A helyieken és a környékbelieken kívül több csapat is érkezett Erdélyből és a Partiumból. Köztük volt az a nagyváradi böllérkollektíva, amely tavaly novemberben a városukban rendezett fesztiváljukon a 208 méter hosszú hurka elkészítésével Guinness-rekordot állított fel.

Fotók: Kovács Péter

A hurka- és kolbásztöltés mellett kulturális programokon is részt vehettek a vendégek. Az eseményen azonban a hagyományőrzés, a barátkozás és a beszélgetés volt a lényeg. Persze a disznótoros ételek is nagyon fontosak, hiszen készült már itt krumplis hurka, citromos-, valamint sajtos kolbász is – derült ki Szabó Gyuláné, a rendező Szentpéterszegiek Baráti Körének Egyesülete vezetőjének köszöntőjéből. Olajos Mihály polgármester a rendezvény nyitottságáról beszélt, arról, hogy itt bármelyik közösség kipróbálhatja a hurka- és kolbászkészítő tudását, receptjét. A legjobbak díjat kapnak, azok közül is a legértékesbb a vándorserleg-díj, amelyet tavaly a békéscsabaiak vihettek magukkal.

Mivel versenyről van szó, természetesen a zsűri vezetője is ellátta jó tanácsokkal a disznótoros csapatokat: – Kevesebb ital, több munka, és ez meghozza a gyümölcsét. Fűszerből mindenből eleget, ügyelve az arányokra, és jó ízű lesz a hurka, a kolbász – tanácsolta Mile József szakács-világbajnok.

Megtudtuk a jóhangulatú megnyitó beszédekből azt is, hogy a csapatok a jókedv fokozására magukkal hozott pálinkákat benevezhették a fogópálinka versenyre.

Új barátokra lelnek

A csapatok a hurka- és kolbásztöltő felszereléseiket, valamint a fűszereket hozták magukkal, a többi hozzávalót a rendezők adták. Mihelyst elkészültek a disznótoros finomságok, azt a Faluház udvarán lévő kemencékben, illetve sütőalkalmatosságokban süthették ki, majd mindegyik csapat egy 15-20 centiméteres hurka- és kolbász darabot a megfelelő körítésben a zsűriző mesterszakácsok asztalára tett.

„A te barátod a mi barátunk is” örök érvényű mondást a fesztiválon magunk is megtapasztaltuk, mégpedig a kémeriek és a soponyaiak esetében. Az szilágysági Kémer ugyanis meghívta a Fejér megyei testvértelepülését a fesztiválra, ahová örömmel el is jött. A soponyaiak hamar beilleszkedtek a közösségbe, remekül érezték magukat.

A legtöbben természetesen Hajdú-Biharból érkeztek, köztük a furtaiak, akik már az ötödik alkalommal jöttek el a fesztiválra. – Szeretjük a társaságot, a versenyt, ezért vagyunk most is itt. A hagyományos kolbász mellett a falunk sajátságos disznótoros étkét, a fehér kolbászt is elkészítjük. Ez annyiban különbözik a sokak által ismerttől, hogy ebben nincs pirospaprika – világosított fel Papp Péterné.

– Mi már tizenegy éve itt vagyunk minden alkalommal a kolbászfesztiválon – válaszolja kérdésünkre Nagy Klaudia, a Csibecsapat egyik tagja. Elmondja azt is, hogy amikor először neveztek, még gyerekek voltak, és a szülők nevezték őket csibéknek. Az otthon már sokszor elkészített disznótoros receptet hozták magukkal, hagyományos hurkát és kolbászt töltenek. – A hangulat, a társaság hoz bennünket vissza évről évre. Sokat viccelődünk és mindig találunk új barátokat. Most kevesebben „csibe” jött el, de volt olyan év, amikor huszonöten álltuk körül az asztalt.

– Köztünk van aki először, és van aki többedjére van már itt, Szentpéterszegen. A csapatunknak ez már az ötödik vagy a hatodik szereplése a kolbásztöltő fesztiválon – ezt már Veres Mihály, a Zsákai Baráti Társaság egyik tagja mondja. – Az elmúlt években jól összebarátkoztunk a békéscsabaiakkal és a kémeriekkel, de rajtuk kívül is sok az ismerős. Eljöttünk, hogy találkozzunk és jól érezzük magunkat. Egyébként egyszerű falusi kolbászt és hurkát töltünk a jól bevált recept alapján. Kovács Zsolt


A fesztivál legjobbjai

Hurka:

  • I. Martfű
  • II. Füzérradvány
  • III. Bihar Termálliget
  • Különdíj: Soponya
  • Kolbász:

  • I. Békéscsaba
  • II.Régi csibészek
  • III. Villany Ászok
  • Különdíj: Soponya
  • Vándorserlegdíj: Soponya
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában