Helyi közélet

2019.02.20. 10:55

Ha nem jó a hőszigetelés

Debrecen - A tavasz közeledtével érdemes átnézni, milyen nyomokat hagyott a tél a lakóingatlanjainkban.

Debrecen - A tavasz közeledtével érdemes átnézni, milyen nyomokat hagyott a tél a lakóingatlanjainkban.

Lentről felfelé haladva az első létfontosságú elem, hogy a vízelvezetés meg legyen oldva. Ki legyen takarítva a csatorna, át tudjon rajta folyni a víz, mert különben előfordulhat, hogy a ház alapját kezdi el áztatni a felgyülemlett folyadék. Ezt eleve költséges megjavítani, ráadásul az alap adja a ház „lelkét”, ha azzal gond van, sérül, gyengül a lakóhelyünk szerkezete.

Felfelé haladva következnek a falak. Télen sok háztartás életét keseríti meg a falakon megjelenő penész; a jelenség több problémával is összefüggésbe hozható.

A kulcs a szigetelés

– Ha a lakásban penész üti fel a fejét, akkor annak oka lehet a rosszul szigetelt talajból a falon felszívódó nedvesség vagy pedig a hőhidaknál lecsapódó pára – hívja fel a figyelmet Malacsik Márk, az M&M Ép Bau Kft. szakembere. – A hőhíd olyan felület a falban, tetőszerkezetben, a födémben vagy máshol, amelyik jobban vezeti a hőt, mint a fal vagy a tető többi része. Emiatt nagy hőkülönbség alakul ki a belső és a külső tér között, és a fal átengedi a hideget, ami lecsapódik a szobában, jellemzően a kevésbé fűtött részeken. Az ereszcsatorna hiánya – vagy eldugulása – is okozhatja a fal nedvességét, hiszen a ház oldalán lecsorgó csapadék rést találva befolyik a falba, s ott egyre több kárt okoz. A penészes házaknál általában nem jól van szigetelve a födém, vagy túl vékony a fal, ezeket fal- vagy tetőszigeteléssel ki lehet küszöbölni. A szellőztetés is segíthet, illetve vannak olyan oldószerek, amiket ráfújva rövid távon meg lehet állítani a penészedést. A hőszigetelés kedvező hatásai még a következők: csökken az épület károsanyag-kibocsátásának mértéke, a belső terek hőingadozása, az épületszerkezetre ható hőterhelés és az elhasznált fűtési energia.

– A kevésbé meredek tetőkön megmaradt hó vagy a régebbi tetőcserepek közé befolyt csapadék utat találva beázást okozhat, sőt, rosszabb esetben le is szakadhat a plafon. Ennek megakadályozására a lehető leggyorsabban gondoskodjunk megfelelő tetőszigetelésről, mert még mindig pénztárcakímélőbb, mint adott esetben új plafont építeni – hangsúlyozza a szakember.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában