Helyi közélet

2019.02.15. 14:25

Éremtartókkal a gyógyulásért

Debrecen - Mintegy 200 ezer forint gyűlt össze a debreceni alapítványnak.

Debrecen - Mintegy 200 ezer forint gyűlt össze a debreceni alapítványnak.

Nemes cselekedetre szánta el magát Deák Szabolcs címzetes tűzoltó főtörzszászlós, akit a Napló és a Hajdú Online olvasói tavaly „hétköznapi hősként” ismerhettek meg (tűzoltó kategóriában nyert). A lánglovag civilként fa éremtartókat készített, s az azok eladásából befolyt összeget – 403 ezer 992 forintot – fele-fele arányban a Magyar Hospice Alapítványnak, valamint a debreceni Leukémiás Gyermekekért Alapítványnak ajánlotta fel. Utóbbit családjával csütörtökön adta át jelképesen Hetey Attilánénak, az alapítvány kuratóriumi tagjának, a Gyermekgyógyászati Intézet Gyermekhematológiai-Onkológiai Nem Önálló Tanszékének előterében.

A problémákkal nemcsak akkor kell foglalkozni, ha a részesei vagyunk, hanem akkor is, ha nem érint minket közvetlenül. Tudásunk szerint segítsük az alapítványokat, ahol ugyanolyan értékes emberek vannak, mint mindenki más. Hiszen mi is kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor majd jól jön a segítség"

– vallja Deák Szabolcs.

Egy film inspirálta

– Jómagam és a családom is aktívan futunk, sportolunk. Az éremtartót a Simonyi Balázs és csapata által készített, Ultra című dokumentumfilm ihlette, mely hatalmas közönségsiker a mai napig, és többek közt Európai Filmdíjra jelölték. A film öt ember szemszögéből mutatja be a Görögországban zajló, Athénból Spártába tartó, 246 kilométer hosszú, 36 órás szintidejű Spartathlon futóversenyt. A szeretetről, az elfogadásról, a feladásról, továbblépésről, a vágyaink kiéléséről szól, és elsősorban arról, mit teszünk meg azért, hogy elérjük a célunkat – mondta Deák Szabolcs.

– Tavaly négy darab éremtartót készítettem, amiből egyet elküldtem Balázsnak ajándékba karácsonyra. Nagyon megtetszett neki, így lefotózta, felrakta a film közösségi oldalára, és egyre több igény érkezett. A kéréseket figyelembe véve, és hogy 2-3 óra munka van vele darabonként, 50 darab elkészítését vállaltam önkéntesen, ingyen – tette hozzá. Hangsúlyozta: családjával és Simonyi Balázzsal egyeztetve úgy döntött, az éremtartókért szánt összeget jótékony célokra fordítják, és a már említett két alapítványnak ajánlják fel. A karitatív akcióban többen segítettek – nekik ezúton is köszöni a segítséget.

A szociális alapba kerül

– Az alapítványunk közvetlenül támogatja a tanszék munkáját, mely régiós szinten segít a beteg gyermekeknek. Elsődleges feladatunk a fekvőbeteg-ellátás biztosítása, de szerencsére már létre tudtunk hozni egy szociális alapot a családok megsegítésére is. Ez az összeg is ebbe kerül majd be – mondta Hetey Attiláné.

– Építő, de mégiscsak önös érdekeket szolgálnak a futásaink, miközben levetjük a pózainkat, megismerjük magunkat, a fizikai határainkat, és lelkileg is lemeztelenedünk. Ám egy jó cél érdekében gyakran összefognak a futók, mint most is, a film alkotójának szavaival élve: „Együtt vagyunk senkik” – fogalmazott a tűzoltó, aki csütörtökön a DVSC-DLA ifjú futballistájának, Vietorisz Áronnak is ajándékozott egy éremtartót.

VK


[related-post post_id="3769090"]

[related-post post_id="3827466"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában