Helyi közélet

2019.02.26. 18:04

Ebösszeírást végeznek Debrecenben

Debrecen - A kutya tulajdonosa az ebösszeíráskor köteles az előírt adatokat az önkormányzat rendelkezésére bocsátani.

Debrecen - A kutya tulajdonosa az ebösszeíráskor köteles az előírt adatokat az önkormányzat rendelkezésére bocsátani.

A debreceni közgyűlés csütörtöki ülésén elfogadta azt a határozatot, amely elrendeli 2019. április 1. és 2019. december 31. között a város közigazgatási területén az ebek összeírását.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény alapján az elektronikus azonosítóval (transzponderrel) megjelölt ebekről nyilvántartást kell vezetni. Az ebnyilvántartás célja, hogy az állat tartója és más személyek jogainak, személyi biztonságának és tulajdonának védelme, valamint az ebrendészeti és állatvédelmi feladatok hatékony ellátása biztosított legyen. Az ebnyilvántartást az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv működteti.

Nyilvántartásba vett adatok

Az ebnyilvántartásnak számos adatot kell tartalmaznia, többek között az eb tulajdonosának nevét, címét, az ebtartó nevét, lakcímét, telefonszámát, elektronikus levélcímét. A kutya fajtáját vagy fajtajellegét, vagy a keverék mivoltára való utalást, nemét, születési idejét, színét, hívónevét, tartási helyét.

Mindemellett a beültetett transzponder sorszámát, a beültetés időpontját, a beültetést végző szolgáltató állatorvos nevét, kamarai bélyegzője számát. Ivartalanított kutya esetén az ivartalanítás időpontját, a beavatkozást végző szolgáltató állatorvos nevét, kamarai bélyegzője számát. A kutya oltási könyvének számát, az azt kiadó szolgáltató állatorvos nevét, kamarai bélyegzője számát. Továbbá tartalmaznia szükséges az eb veszettség elleni védőoltásainak időpontját, a védőoltás során használt oltóanyagot, annak gyártási számát, valamint az oltást végző szolgáltató állatorvos nevét, kamarai bélyegzője számát, a veszettség szempontjából aggályos eb megfigyelési státuszának tényét, időpontját.

Kisállatútlevéllel rendelkező eb esetén az útlevél számát, kiállításának időpontját, a kiállító szolgáltató állatorvos nevét, kamarai bélyegzője számát. Az eb veszélyessé minősítésének tényére és időpontjára vonatkozó adatot. Elismert tenyésztő szervezet által törzskönyvezett eb esetén a származási igazolás másolatát.

Kötelességek

Az állatvédelmi törvény alapján a települési önkormányzat az ebrendészeti feladatainak elvégzése érdekében, illetve a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira való tekintettel köteles három évente legalább egy alkalommal ebösszeírást végezni. Az eb tulajdonosa és tartója az ebösszeíráskor köteles az előírt adatokat az önkormányzat rendelkezésére bocsátani.

HBN


[related-post post_id="4148202"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában