Helyi közélet

2019.02.16. 18:41

Disznótoros dínom-dánom a kis faluban

Tépe - Vidámság, ritmusos zene, barátkozó emberek és finom illatok töltötték meg szombaton a tépei művelődési ház nagytermét.

Tépe - Vidámság, ritmusos zene, barátkozó emberek és finom illatok töltötték meg szombaton a tépei művelődési ház nagytermét.

Hetedik alkalommal rendezte meg Hurka- és Kolbásztöltő Fesztiválját az alig ezer lakosú bihari település.

Balogh András polgármestertől tudjuk, hogy az egykor hagyományőrző szándékkal, a környező települések, a testvérfalvak, valamint a tépei civil szervezetek, közösségek részvételével indított esemény életképesnek bizonyult. Ezt bizonyítja, hogy a kezdettől fogva minden évben megrendezik. - Minden csapatnak adunk tisztított belet, 4-4 kiló kolbászhúst, előkészített tüdőt és májat, valamint rizst. Minden mást, tehát a fűszereket, a készítéshez használatos eszközöket, no meg a szaktudást a versenyző csapatok hozzák. Aztán ki-ki a saját hagyománya, ízlése szerint elkészíti a hurkát és a kolbászt, amelyet a zsűri értékel. De nem is a versenyzés a lényege ennek az összejövetelnek, hanem a barátkozás, az együttlét öröme. A falunknak három nagy rendezvénye van egy esztendőben. Az első a Hurka és Kolbásztöltő Fesztivál. Ilyenkor megvendégeljük a tépeieket egy tányér orjalevesre, utána pedig toroskáposztára.

Fotók: Kovács Péter

- Jó érzés látni, hogy nem csak idősebbek, korosabbak jöttek el a fesztiválra, hanem itt vannak a fiatalok is. Ez pedig mutatja, hogy sikerült továbbadni a hagyományt - ezt már Fehér Gábor mesterszakács, a zsűri vezetője mondta a megnyitón, majd kéréssel fordult a csapatokhoz: - Halasszák későbbre a fogópálinka használatát, legalábbis az ízesítés utánra, mert ha valaki a hurka- és kolbászkészítést már a pálinka hatása alatt végzi , akkor a kívánthoz képest egészen más irányt vehet a disznótoros készítése.

Délre elkészültek a versenymunkák, megteltek finomságokkal a korábban feldolgozóhelyként szolgáló asztalok. A színpadon pedig a helyi és környékbeli hagyományőrzős és kulturális csoportok szórakoztatták műsoraikkal a vendégeket.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában