Helyi közélet

2019.02.26. 19:24

Nem számítógépes grafika: az Esernyős ember tényleg a debreceni óriáskerék tetején sétált

Debrecen - Kalló Péter: a cívisvárosi óriáskerék az első állomás volt, de várható újabb találkozás az „Esernyős emberrel”.

Debrecen - Kalló Péter: a cívisvárosi óriáskerék az első állomás volt, de várható újabb találkozás az „Esernyős emberrel”.

Volt időnk megszokni a hónapok óta Debrecen főterén álló, 45 méter magas óriáskereket, ezért nem gondoltuk, hogy tartogat még számunkra meglepetéseket. Azonban az elmúlt napokban futótűzként terjed az a videó a világhálón, amin látható, hogy a mozgó monstrumon zavartalanul sétál egy alak esernyővel a kezében.

Mivel a 21. században mindenféle technikai vívmánnyal találkozunk, ezért nem meglepő módon el is indultak a találgatások arról, hogy vajon az önmagát Esernyős embernek kiadó kaszkadőr milyen számítógépes grafika eredménye? A válasznak utánajárva kiderült, nincs szó számítógépes animációról, az „Esernyős ember” létezik.

Szenzációs mutatvány

Kalló Péter fotóművész, aki lencsevégre vette a február 24-i akciót, elárulta lapunknak, kaszkadőr társa már nagyon régóta tervezte, hogy meghódítja az ország egyes részeit, látványosságait. A fotóriporter azért társult az „Esernyős ember” mellé, mert nagyon sok lehetőséget lát a kezdeményezésben.

A kaszkadőr személye nem publikus, de egy nagyon jó barátomról van szó, aki számára a debreceni akció nem tartogatott életveszélyt.”

Voltaképpen az egész életét arra tette fel, hogy idővel hasonló mutatványokat hajtson végre. Régóta terveink között szerepelt, hogy az Esernyős ember egy mozgó keréken is megmutassa magát. A debreceni kerék üzemeltetőjét pedig már előzetesen is ismertük, így engedélyezte a produkciót, aki egyébként a helyszínen követte figyelemmel a nem mindennapi attrakciót – mondta a fotóművész, aki hozzátette, egy hétköznapi ember számára rendkívül veszélyes mutatvány, ezért senki ne akarja utánozni az Esernyős embert.

A fotográfus az idei tervekről is beszélt, elmondása szerint a vidéki „road trip” még csak most kezdődött. A cívisvárosi óriáskerék az első állomás volt, de több vidéki desztinációt akarnak együtt meghódítani. – Szeretnénk, ha külföldi turisták, valamint az itthoniak is felfigyelnének az Esernyős emberre, hiszen általa közelebbről megismerhetjük az ország csodáit – tette hozzá.

Profi kaszkadőr

Pick Andreas, az óriáskerék üzemeltetője lapunk megkeresésére elmondta, nemcsak megadta az engedélyt a debreceni mutatványhoz, de élőben is követte végig. – Az akció végrehajtói megkapták a hozzájárulásomat, egy nyilatkozatot töltöttek ki. Profi kaszkadőr hajtotta végre az attrakciót, aki saját felelősségére vállalta a produkciót. Már korábbról ismertem őket, tudtam milyenek a képességeik, hogyan működnek együtt, ezért nem láttam akadályát a mutatványnak.

A biztonságiak jelezték, hogy azóta többen próbálkozni szerettek volna a mutatvánnyal, viszont szeretném felhívni a figyelmet, hogy egy hétköznapi ember számára életveszélyes lehet, ezért senki ne kísérletezzen”

– mondta.

Helyszíni szemle

A Hajdú-Bihar Megyei Rend­őr-főkapitányság, illetve a Debreceni Rendőrkapitányság az „Esernyős ember kaszkadőr mutatvány” kapcsán arról tájékoztatta lapunkat, hogy a szervező a mutatvány időpontjában telefonon a rendőrség tudomására hozta a mutatványt, ezért a Debreceni Rendőrkapitányság munkatársai a helyszínen figyelemmel kísérték az eseményt, annak balesetmentes lebonyolítása érdekében. A közlemény azt is tartalmazta, hogy a látványosság engedélyezési eljárásában a rendőrség hatósági jogkör híján nem vett részt.

- Nagy Emese -


[related-post post_id="4153295"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában