Helyi közélet

2019.02.15. 17:11

Az ízlelőbimbók harca: ismét élre tört a cívisvárosi barista

Budapest - Kakukktojást keresett a debreceni kávépörkölő az italok között.

Budapest - Kakukktojást keresett a debreceni kávépörkölő az italok között.

Nap mint nap a kávé körül forog az élete, mondhatni a szenvedélye a munkája a debreceni Tóth Gábornak, a Black Sheep kávézó tulajdonosának s kávépörkölőjének. A szakember a „hobbijának” újonnan a versenyzést választotta, s tehetsége meg is mutatkozott. Tavaly második lett, idén februárban a kétnapos megmérettetésen pedig a tizenhárom versenyző közül harmadik helyezést ért el a Cup Tasting Magyar Bajnokságon, a budapesti Millenáris Parkban. A feladat: kávékóstolás, ám ez nem olyan egyszerű, mint ahogy hangzik. – Volt nyolc halmaz egy asztalon, melyek mindegyike három csésze kávéból állt. Az italok közül kettő ugyanaz volt, míg a harmadik különbözött például a kávé tájegységét vagy szüretelését illetően – avatott be. A kávépörkölőtől megtudtuk még, hogy a versenyben a középdöntő és a döntő italait személyre szabottan is összerakhatják, alapul véve az addigi teljesítményt.

Az sem mindegy, mit eszik

Tóth Gábor a verseny előtti felkészülésről is beszámolt. – Minden héten Budapestre jártam, és Szongoth János mentor készített fel; hetente több órát gyakoroltam vele. A parfümök teszteléséhez tudnám hasonlítani: ott hamar elfárad a szaglószerved, míg nálunk az ízlelőbimbók. A sok kóstolás után nem tudom már megkülönböztetni az ízeket – magyarázta a kávézótulajdonos. – Alkoholt és csípős vagy zsíros ételeket nem ajánlatos fogyasztani, sőt tejet sem, mert annak zsírossága elfedi az ízlelőbimbókat. A világbajnokságra készülők például csak zabkását esznek, két hétig – mondta Gábor.

ND


[related-post post_id="3476593"]

[related-post post_id="4120596"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában