Helyi közélet

2019.02.20. 19:53

Az akadémia és a kutatások voltak központban

Debrecen - Lovász László: Az elszigetelődés veszélye ellen is véd a támogatás.

Debrecen - Lovász László: Az elszigetelődés veszélye ellen is véd a támogatás.

A kormánynak teljesen jogos elvárása, hogy az akadémiai kutatóintézet-hálózat minél jobban segítse azt, hogy a magyar innováció ne legyen olyan szinten, ahogy a statisztikák szerint van. Ezt mi is teljes mértékben elfogadjuk – mondta el Lovász László, az MTA elnöke a Debreceni Területi Bizottság szerdai éves közgyűlésén.

Finanszírozás

Szerinte a hogyan a kérdés, és a kutatóintézetek vezetői teljes joggal szeretnék azt biztosítottnak látni, hogy a kutatóintézetek és a munkatársaik a jövőben is tudnak kutatni, és megfelelő körülmények, lehetőségek mellett. Ismertette azt is, hogy folyamatban vannak a tárgyalások a minisztériummal, mégpedig nagy rendszerességgel, egy héten többször is. Reméli, hogy ezek eredményre vezetnek, és egy mindenki számára elfogadható megoldást sikerül kidolgozni.

Az elnök előadása szerint Magyarország Alaptörvénye kimondja, hogy Magyarország védi a Magyar Tudományos Akadémia és a tudományos kutatás szabadságát. A tudományos kutatás szabadságának két olyan következménye van, amely probléma lehet.

Az egyik következménye inkább a természettudományos kutatóintézetek esetében lehet probléma; ez az úgynevezett hasznossága annak a kutatásnak, amelyet a kutatóintézetek végeznek. Egy ideális társadalomban az államnak az alapkutatásokat kell finanszíroznia, ezeknek az alkalmazásait, a ténylegesen gyártmányban vagy szolgáltatásban való eredményeit a versenyszférának kell finanszíroznia, mert az aratja le az anyagi gyümölcseit.

Világszínvonal

Az alaptudományt a versenyszféra nagyon sok okból nem tudja, és nem is fogja finanszírozni. Bizonyos kivételektől eltekintve talán az amerikai rendszer valahogy így működik, Európában azonban az államnak meg kell segítenie az alkalmazott kutatásokat és az innovációt is.

Az alapkutatásokra szükség van – jelentette ki Lovász László. Felidézte, hogy több sajtócikk szerint egy olyan kis országban, mint hazánk, nem érdemes alapkutatást folytatni. Ezzel szemben ő úgy véli: egy kis országban az elszigetelődés veszélye ellen pontosan az alapkutatások támogatásával lehet leghatékonyabban tenni.

Azok, akik fel tudnak mutatni világszínvonalú alapkutatási eredményt, be vannak kötve a világ szellemi vérkeringésébe, méghozzá a csúcson, a legújabb eredmények között. Az alapkutatásokat tehát éppen a kis országokban kell nagyon alaposan megfinanszírozni – szögezte le Lovász László

A beszédek után előadást tartottak a DAB Pro Scientia díjazottai, majd kitüntetéseket adtak át.

- Vass Attila -


DAB-díjazottak

Az MTA DAB szerdai ülésén DAB-plakett díjat kapott Csorba Péter (DE TTK Földtudományi Intézet, Tájvédelmi és Környezetföldrajzi Tanszék), Óvári Gyula (NKE HHK Katonai Repülő Intézet, Repülő Sárkányhajtómű Tanszék) és Szegedi Andrea (DE ÁOK Bőrgyógyászati Tanszék). DAB Elismerő Oklevélben részesült Csizi Endre fény- és hangtechnikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában