Helyi közélet

2019.02.24. 16:23

360 fokos videó: makettkiállítás a Csokonai-gimnáziumban

Debrecen - A diákoknak sokkal könnyebb egy-egy történelmi korszakot megtanulni, ha testközelből láthatják a korhűen ábrázolt épületeket.

Debrecen - A diákoknak sokkal könnyebb egy-egy történelmi korszakot megtanulni, ha testközelből láthatják a korhűen ábrázolt épületeket.

Több mint fél évszázada születtek meg makettként a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium iskolamúzeumának azon darabjai, melyek hűen mintázzák a diósgyőri várat, a párizsi Diadalívet vagy éppen az angol földön kimagasló Stonehenge-et; és még sorolhatnánk a különféle történelmi remekműveket. – Az épületeket ábrázoló maketteket nem sokkal később követték a szobormásolatok, a festményrekonstrukciók vagy például a görög vázák, melyeknek mindegyike művelődéstörténeti jelentőségű. A nádudvari Fazekas család keze munkáját dicséri például a ókori vázák tökéletes leképzése – avatott be Nagy Miklós, a gimnázium egyik pedagógusa.

Kreativitás

– Mindegyik makettről elmondható, hogy tökéletes mása az eredetinek. Tényleges nagyságában a legjobban az athéni Akropolisz épületegyüttesét lehet kiemelni, vagy a Debreceni Református Kollégium makettjét, aminek a különlegessége, hogy a Csokonai idejéből látható régi kollégiumot ábrázolja. Az érdekesség, hogy a diákok be is leshetnek egyes makettek belsejébe, ugyanis szét lehet szedni két-három darabra egy-egy modellt – hangsúlyozta Nagy Miklós. A makettek nagy része a 20. század középső harmadától készültek el. A iskolamúzeum ablakai előtt a falról lelógatott üvegablakokon megye- és főúri családok címerei láthatók. A restaurálás költségeit a minimumra csökkentették, például a pisai ferde torony oszlopainak egy-egy darabját fakanál vagy üveg- és csőtisztítónak a nyeléből oldották meg.


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!


[related-post post_id="4118616"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában