Helyi közélet

2017.12.25. 12:06

Ünnepi misét tartottak a görögkatolikusok Debrecenben

Debrecen - Karácsony legnagyobb ajándéka Isten végtelen szeretete – erről is beszélt Kocsis Fülöp érsek-metropolita.

Debrecen - Karácsony legnagyobb ajándéka Isten végtelen szeretete – erről is beszélt Kocsis Fülöp érsek-metropolita.

Zsúfolásig megtelt hívőkkel vasárnap este az Attila téri Istenszülő Oltalma Székesegyház: a hívek éjféli liturgiával köszöntötték az örömhírt – Jézus, a megváltó földi születését.

Tud rajtunk segíteni

– Az Úristennek senki felé nincs semmiféle szemrehányása – mondta Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája a görögkatolikus éjféli misén. – Kitárt kézzel fogad mindenkit, azokat, akik minden nap itt vannak a templomban, akik vasárnapról vasárnapra jönnek és megáldoznak, és az úrvacsorában egyesül velük, és azokat is, akik kicsit elhanyagolva keresztény kötelességüket, ritkán jönnek el.

Az Isten szeretete végtelen, feltétel nélküli, önmagát teljesen odaajándékozó. Ezt a nagy titkot éppen karácsonykor tudjuk leginkább megérteni."

– Az Isten törékeny csecsemőként jön közénk, hogy valamelyest érzékeltesse az ő végtelen és odaadó szeretetét. Azért jön ebben a képében, hogy megértesse velünk, szüksége van a szeretetünkre. Éppen azért, mert tudja, hogy úgy tud rajtunk is segíteni, ha elindul bennünk a szeretet. Ha felfogjuk, hogy ő nem szemrehányó, nem büntető. Ha olykor-olykor eszembe jut, hogy féljek a büntetésétől, szemrehányásától, akkor csak önmagam lelkiismeretétől félek, olyankor csak magamnak nem tudok megbocsátani. Olyankor csak saját magamnak jut eszembe, hogy valamit nem jól tettem talán, de értsem meg, hogy az Isten így is szeret, úgy, ahogy vagyok: bűnösen, méltatlanul – fogalmazott a metropolita.

Minden lehetséges

Kocsis Fülöp rámutatott, a szeretet parancsa nem számonkérés, hanem felszólítás. Nem erkölcsi parancs, hanem meghívás, hogy nyíljunk meg a szeretet felé.

Az Isten áradó szeretete akkor lesz személyes, ha én is viszontszeretem őt. Ha próbálom megérteni, hogy mit jelent, ha próbálom felismerni, az én életemben mikor és hogyan jelenik meg az ő szeretete."

– Amikor azt hiszem, hogy megfeledkezett rólam, hogy megbüntet, vagy nem is szeret, az csak az én gondolatom, megfeledkezésem, csak az én tévedésem, mert az Isten feltétel nélkül szeret. Csak vágyik arra, hogy kimondjuk: én is szeretlek, Uram! Vágyik arra, hogy igent mondjunk erre a szeretetre, éppen úgy, mint Mária – hívta fel a figyelmet Kocsis Fülöp, aki hozzátette, Istennek minden lehetséges: mindenhonnan ki tud emelni, mindenhonnan meg tud segíteni. Ha úgy érzi az ember, hogy nehéz az élete, nem jut előre, hinni kell, hogy az Isten tudja vezetni az embert, és csak a saját bezárkózása miatt nem veszi észre Isten végtelen szerető hatalmát.

A karácsonyi ajándék

– Jézus csecsemőként érkezett, de aztán végigjárva minden emberi élet útját, felcseperedett, felnőtté lett. Senki ne gondolja, hogy az Isten nem ismeri az életünket, hiszen végigélte azt. Jézus Krisztus, amikor emberré lett, minden emberrel egyesült, minden életet magára vett, minden keresztet ő hordozott. Ne gondoljam, hogy megfeledkezett rólam, és csak magamnak kell hordoznom azt a keresztet. Elhívott mindnyájunkat az Isten, hogy együtt ünnepeljük karácsony éjszakáján a betlehemi gyermek megszületését. Fogadjuk el tehát ezt a nagy karácsonyi ajándékot, az Isten mindnyájunkra kiáradó végtelen szeretetét – mondta Kocsis Fülöp érsek-metropolita.

A befejező áldást követően egyfajta üzenetként, több száz, csecsemőt ábrázoló mézeskalácsot osztottak szét a hívek között, arra hívva fel a figyelmet, hogy Isten szeretete törékeny, önzetlen, és önmagát kínáló.

HBN–MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában