Helyi közélet

2017.12.07. 12:16

Szedjenek szemetet a szemetelők – ha lebuknának?

Debrecen - Valószínűleg nagyjából mindig ugyanazok hozzák létre a Debrecen környéki illegális hulladéklerakókat.

Debrecen - Valószínűleg nagyjából mindig ugyanazok hozzák létre a Debrecen környéki illegális hulladéklerakókat.

Egyik olvasónk szerint valakik rendszeresen szemétdombbá változtatják a Debrecen északkeleti határában, a Debreceni út és a Cserszömörce utca sarkán található, körülbelül 1 hektáros üres, erdőszéli telket. Elmentünk a helyszínre, és bár éppen hó takarta a tájat, még így is láttuk, hogy egyebek mellett építési törmelék, üvegdarabok, műanyag és fémtárgyak, valamint elszáradt növények hevernek szanaszét.

Fotó: Matey István

Az egyik ott lakó középkorú férfi elmondta: rendszeresen takarítják a területet, a szemét mégis „valahogy mindig újraképződik”. Arról is beszámolt, hogy a környéken nem ez az egyetlen ilyen hely. Útközben mi is láttunk „Hulladék lerakása hatóságilag tilos!” feliratú nagy táblákat.

A szállítási díjon spórolnak

Domokos Csilla, a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. (DHK) szóvivője elmondta: az illegális szemétlerakók kialakulásában minden bizonnyal közrejátszik, hogy a szabálysértők egy része nem rendel kukát – noha ez kötelező –, a szemétszállítási díjon spórolnak. Kifejtette: sokan nem tudják, hogy Debrecenben, az István út 138. szám alatt működő Lakossági Hulladékudvarban a magánszemélyek ingyen leadhatják a személyautóval odavitt háztartási szemetet. A Vértesi út 9/B szám alatt található Regionális Hulladékkezelő Központban pedig a cívisváros lakói évente egyszer legfeljebb 200 kilogramm hulladéktól szabadulhatnak meg díjmentesen. Domokos Csilla hangsúlyozta: a megyeszékhelyen évente tízszer, minden városrészen ingyen lomtalanítanak.

Ugyanazok az elkövetők

A Debrecen környéki erdőkben, szántóföldek mentén, árokpartokon egyaránt megtalálható kisebb-nagyobb illegális szemétlerakók felszámolásával elsősorban a Dehusz közmunkásai foglalkoznak.

Fotó: Matey István

A cég vezetője, Pethe Tamás ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy „szélmalomharcot folytatnak” ezek ellen, vagyis a megtisztított területek pár nap, néhány hét múlva sokszor ugyanúgy néznek ki, mint azelőtt.

Azt gyanítjuk, hogy a szóban forgó telkekre nagyjából ugyanazok a személyek viszik a hulladékot. Sokszor éppen az ezt tiltó táblák alá pakolnak”

– jelentette ki. Hangsúlyozta, hogy az eltakarításért a debreceni önkormányzat az adófizetők, vagyis mindannyiunk pénzéből fizet.

Pethe Tamás szerint a megoldás a problémás helyekre kamerák felszerelése lehetne. Az így lebuktatott szemetelőket ő százezer forintra büntetné. – Ha az illető ezt nem fizeti ki, akkor lehetővé kellene tenni, hogy napi ötezer forintjával, szemétszedéssel ledolgozhassa a büntetést a Dehusznál. Ez biztosan végleg elvenné a szemetelő kedvét – vélekedik.

Fotó: Matey István

Akcióznak, de hiába

A DHK szóvivője szerint a kamerarendszer kiépítése elképesztően költséges beruházás lenne, amire nekik nincs tartalékuk, de Domokos Csilla úgy tudja, hogy az önkormányzatban ez már szóba került. Hozzátette: a közterület-felügyelet munkatársai sok esetben tetten érnek elkövetőket, és folyamatosan indítják a szabálysértési eljárásokat ilyen ügyekben, de ezeknek a jelek szerint sajnos nincs sok visszatartó erejük.

HBN–OCs


[related-post post_id="3700858"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában