Helyi közélet

2017.12.13. 12:58

Népzene és néptánc élőben

Nyíradony - Már huszonhét éve csendül fel a népdal és népzene a Regionális Népzenei Találkozón.

Nyíradony - Már huszonhét éve csendül fel a népdal és népzene a Regionális Népzenei Találkozón.

Az eseményt december 9-én tartották meg a Harangi Imre Rendezvénycsarnokban.

Délelőtt Kondásné Erdei Mária, Nyíradony polgármestere köszöntötte a fellépőket és a nézőket, s kezdetét vette a majd félnapos produkció­özön. Pávakörök, citeraegyüttesek, határainkon túli csoportok énekeltek, zenéltek, betlehemeztek a csarnok színpadán. 24 településről 36 együttes mutatkozott be. A Partiumból, a Vajdaságból is érkeztek a találkozóra, valamint Székelyföldről Nyíradony testvérfaluja, Esztelnek is képviseltette magát énekkel és tánccal.

Kísérő programként „Megtartó hagyomány” címmel kiállítás nyílt a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskolája és Kollégiuma mestereinek és tanítványainak legszebb munkáiból. A kiállítást Fazekas Ferenc fazekasmester, az iskola tanára rendezte be.

Emellett egésznapos kézműves-foglalkozáson (gyöngyfűzés, kosárfonás, mézeskalács díszítés) vehettek részt a jelenlévők.

Vendéglátás és táncház

Késő délután Tasó László országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökség államtitkára is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt. Beszédében a baráti kapcsolatok fontosságára, a hagyomány megtartó értékére hívta fel a figyelmet. Majd Kondásné Erdei Máriának, Nyíradony polgármesterének gondolatai következtek, melyet a Himnusz és a székely himnusz közös éneklése zárt. A nap záróeseményeként néptáncgála következett.

Az esztelnekiek és Nyíradonyból a Kisliget és a Kispendely Néptáncegyüttes táncprodukciói hozták tűzbe a közönséget. A Bürkös zenekar mellett határontúli zenészek is eljöttek a gálára: Kodoba Martin Florin és bandája a mezőségi Magyarpalatkáról, Varga István Kiscsipás pedig a kalotaszegi Bánfihunyadról érkezett muzsikálni. A találkozó végén nyírségi pálinkával, tyúkhúslevessel, petrzselymes krumplival, fasírttal, almáspitével kedveskedtek a nyíradonyi szakácsnők a kifáradt fellépőknek, akik jóllakva, önfeledt nótázásba kezdtek, s csak este 10 órakor bontottak asztalt. Ezzel egyidőben a fiatalabbak már ropták is a táncot a Móricz Zsigmond Művelődési Házban tartott táncházban; a gála muzsikusai húzták a talpalávalót kifulladásig.

- HBN–Tulipán Csilla -


A résztvevő helységek

Berettyóújfalu, Biri, Debrecen, Esztelnek, Érkeserű, Fülöp, Hajdúhadház, Hajdúdorog, Hajdúnánás, Hajdúsámson, Királyhelmec, Konyár, Létavértes, Mikepércs, Napkor, Nyíradony, Nyírlugos, Polgár, Szalacs, Székelyhíd, Szilágysomlyó, Tiszacsege, Tornyos, Záhony

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában