Helyi közélet

2017.12.31. 14:09

Jól végződött az év a Rákóczi kertben

Hajdúböszörmény - Több száz kilónyi élelmiszert és ruhát osztottak szét a Dekom munkatársai.

Hajdúböszörmény - Több száz kilónyi élelmiszert és ruhát osztottak szét a Dekom munkatársai.

Debrecen alsójózsai részéhez közel, a közigazgatásilag Hajdúböszörményhez tartozó Rákóczi kertben osztottak segélyt szilveszter délelőtt a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportjának (Dekom) tagjai.

Dr. Mindák László a Dekom elnökhelyettese a helyszínen elmondta: idén ez már körülbelül a 20. ilyen segély-akciójuk, melyek során elsősorban a Debrecen környéki tanyavilágban élő szegényeket keresnek fel, de hajdú-bihari, illetve Szabolcs megyei gyermekotthonokban élőknek is igyekeztek segíteni. – Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a rászorulók az ünnepek idején is érezzék, hogy velük is foglalkozik a szociális háló – jelentette ki.

Fotó: Derencsényi István

Még a bolt is messze van

A Dekom autókonvoja +2 fokban, esőben, tengelyig érő sárban jutott el az első Rákóczi kerti házig ahol átadták a segélycsomagot.

A kiskapuban álló Csukás Jánosné, nyugdíjas nagy örömmel fogadta az ajándékot. Elmondta, hogy a becipelt csomagokban egyebek mellett borsó és babkonzerveket, édes süteményeket, zöldségeket látott.

– Ezek az emberek nagyon aranyosak, kedvesek, jól esik, hogy segítenek a Rákóczi kertben élő szegényeknek. Örülök, hogy kipattant az „isteni szikra, hogy Jézus leszállt a Földre”. Sajnos ritkán volt eddig ilyenben részem – fogalmazott.

Csukás Jánosné élettársa, a szintén nyugdíjas Horváth Ferenc arról beszélt, hogy szegényesen élnek, neki 70 ezer, párjának alig 80 ezer forint a nyugdíja. – Nem vagyunk nagyon „elengedve”. A beszélgetés során kiderült, hogy a legközelebbi bolt hozzájuk úgy másfél kilométerre, Alsójózsán található, ahová a férfi kerékpárral szokott eljárni. Csakhogy mivel megműtötték a szívét, menet közben többször meg kell állnia, mert hamar elfárad, fullad. – Így oda is csaknem egy óráig tart az út, meg vissza is. De mozogni muszáj – tette hozzá nevetve, majd megköszönte az ajándékot.

Nem a Rózsadomb

Ahogy tovább haladtunk kiderült, hogy bár az utcában akad néhány szép nagy új épület is, de a legtöbben kis alapterületű, egykori víkend házakban húzzák meg magukat. Piciny telkeken álló, elhagyatott épületek is akadnak. Az utca elején és közepén is ásott kerekes kút látható az út szélén. (Előbbit ma már csak hirdető táblának használják a helyiek.)

A következő megajándékozott, egy fiatalos nyugdíjas, Baumgartner Józsefné azt fejtegette, hogy miután gyerekei már „kirepültek” otthonról, a tetőtér beépítéssel együtt 100 négyzetméteres házuk helyett férjével egy kisebb házzal is megelégednének. – Innen elmenekülni viszont „nem lehet”, mert csak potom pénzért tudnánk ezt eladni. Az utca nagyon sáros, hiába kértük, nem foglalkoznak vele – fejtegette. Arra is panaszkodott, hogy ha mentő érkezik az utcanév és a házszámok hiánya miatt gyakran nem találják a beteget.

Végül ő is megköszönte az ajándékot és boldog új évet kívánt.

Adományokból jutott

A Rákóczi kerti segélyosztás keretében egyebek mellett 240 kiló pékárut, 80 kiló zöldséget, gyümölcsöt, valamint konzerveket, száraz tésztát, cukrot, csokoládét, ruhákat, a gyerekeknek játékokat adtak. Akinek szüksége volt rá, megvizsgálták az orvosok, vércukorszintet, vérnyomást mértek, de az influenza elleni védőoltást is meg lehetett kapni. Az adományok nagyrésze ezúttal is az egyik debreceni nagyáruházból, a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettől, magánszemélyek felajánlásaiból, illetve a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának gyűjtéséből származott.

HBN - Orosz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában