Helyi közélet

2017.12.25. 16:40

Intim egészség stresszesen

Debrecen - A női egészségre az élet minden szakában fokozottan kell figyelni.

Debrecen - A női egészségre az élet minden szakában fokozottan kell figyelni.

A főiskolai, egyetemi vizsgaidőszakkal járó – gyakran túlhajszolt – életmód és a stressz a női szervezet számos részén boríthatja fel az egyensúlyt. Gyomorproblémák, gyakori fejfájás, kimerültség – minden hölgy számára ismeretes tünet. Az intim területeken érzett diszkomfortot azonban gyakran figyelmen kívül hagyjuk. A szakértő szerint súlyos szövődményekkel járhat, ha csak legyintünk a felmerülő problémára.

„A női szervezet nagyon érzékeny, gyakorlatilag bármi kibillentheti az egyensúlyából, így a stressz, egy-egy vizsga, a megváltozott táplálkozási szokások, sok cukor fogyasztása is megváltoztathatja a hüvely pH-értékét” – mondja dr. Supák Dorina, a Neutromed intimhigiéniás termékcsalád szülész-nőgyógyász klinikai orvosa, aki szerint a nővé válás és a menstruáció hasonlóképpen felboríthatja az intim területek kémhatását. „A nővé váláskor az emelkedő ösztrogénszint hatására a hüvelyhám felépül, és a Lactobacillus válik dominánssá. A menstruáció ideje alatt pedig a hüvely olyannyira lúgosodik, hogy akár a 6,6-os értéket is elérheti” – magyarázza a szakértő.

Amennyiben ehhez az állapothoz még társul egy vizsgaidőszak, vagy egy olyan iskolai stresszhelyzet, mint az érettségi vagy a felvételi körüli izgalmak, akkor a mérleg tovább billenhet, és megjelennek az egyértelmű tünetek, jobb esetben csupán hüvelyi diszkomfortérzés. „Az intim területek pH-értékének emelkedésével párhuzamosan pusztulásnak indulnak a természetes védekezőképességet garantáló Lactobacillusok, a körülmények pedig kedvezővé válnak a kórokozó baktériumok elszaporodásához” – teszi hozzá a klinikai orvos.

Felhívja a figyelmet arra is, hogy ez akár súlyos szövődményekkel is járhat, hiszen fogékonyabbá teszi a kismamákat a fertőzésekkel szemben. Annak érdekében, hogy ismét egyensúlyba hozzuk, majd fenntartsuk női egészségünket, intim mosakodó használatára van szükség.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában