Helyi közélet

2017.12.29. 15:59

Fotók: Megkoszorúzták Iván Kovács László emléktábláját

Debrecen - Halálának 60. évfordulója alkalmából Iván Kovács Lászlóra emlékeztek a debreceni Bethlen Gábor Közgazdasági iskola bejáratánál pénteken.

Debrecen - Halálának 60. évfordulója alkalmából Iván Kovács Lászlóra emlékeztek a debreceni Bethlen Gábor Közgazdasági iskola bejáratánál pénteken.

Lánczy Lajos, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnöke a hős emléktáblájánál elmondta: a debreceni születésű Iván Kovács László különböző adminisztratív munkakörökben és bányászként is dolgozott az ötvenes években. Futballozott, sportköri előadó is volt.

Fotó: Derencsényi István

1956. október 23-án Budapesten részt vett a rádió előtti tüntetésen. A Kálvin téren és az Üllői úton a szovjet csapatok ellen harcolt. Október 25-án csatlakozott a Corvin közi fegyveresekhez, ahol másnap már őt tekintették parancsnoknak. Október 28-án fogadta Nagy Imre miniszterelnök, akinek előadta a Corvin köziek követeléseit, például, hogy biztosítsák az ország függetlenségét, vonják ki a szovjet csapatokat Magyarországról és szüntessék meg az egypártrendszert. Lánczy Lajos arról is beszélt, hogy Iván Kovács László november 4-én ismét harcolt a szovjet támadókkal. A forradalom leverése után, – fegyverét megtartva – szülei alsógödi házába költözött. Röpcédulákat készített, tervezte Maléter Pál kiszabadítását, valamint a forradalom eszményeinek fenntartására kezdeményezte a „Turul Párt” létrehozását.

1957. márciusában letartóztatták, majd a Vida Ferenc elnökölte bíróság államellenes szervezkedés vezetésének vádjával kötél általi halálra ítélte, amit 1957. december 30-án végrehajtottak.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában