Helyi közélet

2017.11.28. 15:17

Rózsa és Ibolya a Csokonai színpadán

Debrecen - Igazi családi produkcióval, a klasszikus magyar népmese, a Rózsa és Ibolya zenés színpadi változatával várja a gyerekeket és a varázslatokra még nyitott felnőtteket mától a Csokonai Színház.

Debrecen - Igazi családi produkcióval, a klasszikus magyar népmese, a Rózsa és Ibolya zenés színpadi változatával várja a gyerekeket és a varázslatokra még nyitott felnőtteket mától a Csokonai Színház.

Izgalmas, küzdelmekkel teli hihetetlen kaland ez a mese a szerelemről, amelyben a hatalomvágyó mostoha legyőzhetetlennek tűnő akadályokat állít a fiatalok elé, hogy szétválassza őket. Ármány, cselszövés, menekülés alakítja a történetet finom humorral, csordultig érzelemmel. Rózsakirály, az emberek uralkodója háborúból tart hazafelé, amikor a tündérek tiltott erdejébe téved. A Tündérkirály – életéért cserébe – újszülött fiát kéri. Így kerül Rózsa, az emberfiú Tündérországba cselédnek, ahol felcseperedvén Ibolyába, a Tündérkirály lányába lesz szerelmes. Ám a varázstalan embervilág és a mágikus tündérföld ősidők óta szemben áll egymással… Legyőzheti-e egy szerelem az évszázados viszályt? Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút?

A shakespeare-i motívumokban bővelkedő magyar népmesének számtalan változata és irodalmi feldolgozása ismert. Arany János elbeszélő költeményben, Arany László Ráadó és Anyicska címmel népmesegyűjteményében, Lakatos Menyhért Angárka és Búsladarfi című meséjében dolgozta fel a fordulatos történetet. A mese színpadi adaptációja a korábbi változatok nyomán született, igazi szélesvásznú, családi produkció.

A tündér-és embervilág közti gyűlölet okára nem derül fény. Tengely Gábor rendező és alkotótársai nem is erre keresik a választ, inkább azt kutatják, mi következik a gyűlöletből. A Rózsa és Ibolya főbb szerepeiben Mészáros Ibolyát, Rózsa Lászlót, Zeck Julit, Herczeg Tamást és Mercs Jánost láthatja a közönség. A produkció koreográfusa Katona Gábor.

- Csokonai Színház -


Szereposztás

Emberek

Rózsakirály, Rózsa apja: Herczeg Tamás m.v.

Rózsakirályné, Rózsa anyja: Vékony Anna

Rózsa, királyfi: Rózsa László

Berkenye és Bojtorján, katonák: Mercs Máté és Gáll Levente

Tündérek

Varjúháj király, Ibolya apja: Mercs János

Mostoha, a tündérkirály második felesége: Zeck Juli

Ibolya, tündérlány: Mészáros Ibolya

Nadragulya, a Mostoha szolgája: Kovács András

Sáfrány és Páfrány, tündérszolgák: Gáll Levente és Mercs Máté

Díszlet- és jelmeztervező

Michac Gábor

Zeneszerző

Tarr Bernadett

Korrepetitor

Dargó Gergely

Koreográfus

Katona Gábor

Koreográfus-asszisztens

Laczó Zsuzsa

Dramaturg

Adorján Beáta

Ügyelő

Sárkány Gyula

Súgó

Ozoroczki Erika

A rendező munkatársa

Szőke Zsanett

Rendező

Tengely Gábor

Bemutató időpontja: 2017. november 28.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában