Helyi közélet

2017.11.24. 17:33

Rangos díj a debreceni hematológusnak

Debrecen, Nyíregyháza - Petrányi-díjjal tüntették ki Illés Árpád professzort, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Hematológiai Tanszék vezetőjét. Az elismerést november 17-én, Nyíregyházán adták át a neves szakembernek.

Debrecen, Nyíregyháza - Petrányi-díjjal tüntették ki Illés Árpád professzort, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Hematológiai Tanszék vezetőjét. Az elismerést november 17-én, Nyíregyházán adták át a neves szakembernek.

A belgyógyászat karizmatikus személyiségének, Petrányi Gyulának a nevét viseli a 2001-ben létrehozott díj, amellyel a szakterület kiválóságainak munkáját ismerik el. A Petrányi-díjjal idén Illés Árpád professzort tüntették ki a belgyógyászat területén nyújtott, több évtizedes kimagasló munkájáért. A Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Hematológiai Tanszékének vezetője november 17-én, Nyíregyházán vette át a díjat, a Magyar Belgyógyász Társaság Észak-kelet Magyarországi Szakcsoportjának őszi tudományos ülésén.

Érdekesség, hogy Illés Árpád, a Klinikai Központ Belgyógyászati Intézet B részlegének jelenlegi vezetője, Petrányi Gyula pedig az 1950-es években volt az intézmény jogelődjének, a II. számú Belgyógyászati Klinikának az igazgatója.

Illés Árpád 1983-ban szerzett „summa cum laude” minősítéssel általános orvosi diplomát az egykori Debreceni Orvostudományi Egyetemen. Végzés után az akkori III. Belklinikán kezdett dolgozni, itt szerzett szakvizsgát belgyógyászatból, kardiológiából, hematológiából, valamint klinikai immunológia és allergológiából. Széleskörű klinikai tapasztalata mellett tudományos érdeklődése az onkohematológia irányába fordult és PhD-értekezését a „Hodgkin-kóros betegek gondozása során szerzett tapasztalatok” címmel védte meg 1999-ben, majd 2005-ben hasonló témában habilitált. A Magyar Tudományos Akadémia doktori fokozatát 2012-ben nyerte el. 2015-ben a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar kiváló oktatójának választották. Számos szak- és tudományos könyv, illetve cikk szerzője, társszerzője, kutatási pályázat nyertese. Több mint 200 közleménye jelent meg.

Kiváló klinikai, oktatói és kutatói munkássága mellett 2012 óta vesz részt a Belgyógyászati Intézet B részlegének, az egykori II. Belklinikának a vezetésében. Az ÁOK Hematológiai Tanszék élén irányítja az autológ transzplantációt, és jelentős érdeme van abban, hogy 2016-tól az allogén transzplantáció is elindulhatott a Debreceni Egyetemen.

A belgyógyászat és hematológia terén nyújtott elkötelezett munkáját, valamint szakmai elismertségét jelzi, hogy 2017-ben a Magyar Hematológiai és Transzfuziológiai Társaság elnökévé választották. 2010-től a Magyar Belgyógyász Társaság Északkelet Magyarországi Szakcsoportjának főtitkára.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában