Helyi közélet

2017.11.18. 12:06

Orvoskonferencia a harminc év jegyében

Debrecen - A rendezvényre külföldről is érkeztek szakemberek, hogy megosszák tapasztalataikat.

Debrecen - A rendezvényre külföldről is érkeztek szakemberek, hogy megosszák tapasztalataikat.

Idén ünnepli alapítása 30. évfordulóját a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszéke. A jubileum alkalmából pénteken és szombaton konferenciát tartanak a Debreceni Akadémiai Bizottság (DAB) székházában: a medencetörések ellátásának legújabb eredményeit vitatják meg a szakemberek.

A kongresszusra az Egyesült Arab Emirátusokból és Nagy-Britanniából is érkeztek baleseti sebészek. A rendezvényen a Traumatológiai Tanszék első vezetőjét, az idén 90 éves Záborszky Zoltánt is köszöntötték a résztvevők.

Idegkárosodás léphet fel

– A mostani szakmai megbeszélés egy majdnem huszonöt éve működő vándorgyűlés, amelyen a Magyar Traumatológus Társaság Észak-kelet Magyarországi Szakcsoportjának tagjai vesznek részt. Idén meghívtuk a társegyetemek képviselőit is, hogy medencetörés és csípőízületi vápatörések és a későbbi szövődmények ellátásával kapcsolatban ők is tartsanak előadásokat a tapasztalataikról. A medencetörés minden korosztályt érint, szerencsére nagyon jó a gyógyhajlama, itt a jövőre nézve a kérdés az, hogy a medence deformitása fog-e mozgásszervi problémákat okozni a későbbiekben, illetve milyen hatása lesz a csípőízületre. Egy csípőprotézis beültetésével még ezt tudjuk a legjobban megoldani, a súlyosabb problémák például az idegkárosodások lehetnek. A sérültet sürgősséggel ellátjuk, de ha tönkrement a csípőízület, kérdéses, mikor fogja megkapni a protézist – mondta el dr. Turchányi Béla, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszékének vezetője.

HBN-MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában