Helyi közélet

2017.11.23. 16:35

Önkéntesek a debreceni betegekért

Debrecen - Újabb önkéntesek vették át tanúsítványukat, és kezdhetik el munkájukat a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Hospice-Palliatív Terápiás Osztályán. A speciális részlegen ápolják a végső stádiumban lévő daganatos betegeket.

Debrecen - Újabb önkéntesek vették át tanúsítványukat, és kezdhetik el munkájukat a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Hospice-Palliatív Terápiás Osztályán. A speciális részlegen ápolják a végső stádiumban lévő daganatos betegeket.

Március óta működik a 20 ágyas Hospice-Palliatív Terápiás Osztály az egyetemi kórházban. Az ápolók munkáját két önkéntes segíti rendszeresen, hozzájuk csatlakoznak öten, akik a napokban végezték el az ehhez szükséges 40 órás tanfolyamot.

Barnabás és felesége is a napokban vette át a tanfolyam elvégzéséről szóló tanúsítványt. Ők is veszítettek el közeli családtagot daganatos betegség miatt, a hozzátartozó haláláig, másfél évig álltak mellette, támogatták, segítették. A férfi szerint, akkor ismerték meg az emberi kiszolgáltatottságot.

- Az ember akkor kezdi el értékelni az életet, amikor szembesül a sok szenvedéssel, látja, amikor közlik valakivel, hogy hamarosan meg fog halni. Senki nem akar egyedül meghalni. Mi a betegek mellett leszünk, és segítünk abban is, hogy megőrizhessék emberi méltóságukat az élet végéhez közeledve – véli Barnabás.

A képzést a Debreceni Hospice Ház Alapítvány évente kétszer térítésmentesen szervezi meg, Gál Máriának, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ ápolási és szakdolgozói alelnökének szakmai koordinálásával.

- Az önkéntesek nagyon sokat segíthetnek, például, ha felolvasnak a betegnek, megetetik, vagy egyszerűen csak azzal, hogy jó beszélgető, vagy hallgató partnerek. Ha valamelyik beteg szép körmöket vagy frizurát szeretne, ebben is tudnak segíteni. Itt a beteg irányít, az ő igényeihez alkalmazkodva történik a gondozás. Azt szeretnénk, ha mosolygós nővérek és önkéntesek adnának erőt a méltósággal teli búcsúhoz – emelte ki Porkoláb Gyöngyi, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

A dolgozókkal egyeztetve mindenki megtalálja, hogyan kapcsolódhat be a segítő szolgálatba.

- A betegek szeretik, hogy az önkéntesek itt vannak, és a családtagok is elfogadták őket, hiszen gyakran velük is leülnek beszélgetni. A bizalom és a betegközpontú ápolás kiemelten fontos vezérelv az osztályon – hangsúlyozta Pogácsás Ildikó, a Hospice-Palliatív Terápiás Osztály főnővér.

Az önkéntes munkáról és a képzésről további információkat a Debreceni Hospice Ház Alapítvány oldalán olvashatnak.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában