Helyi közélet

2017.11.13. 13:16

Modern kori lovagok versenyeztek

Debrecen - Romániából, Szlovákiából és Lengyelországból is érkeztek versenyzők Debrecenbe.

Debrecen - Romániából, Szlovákiából és Lengyelországból is érkeztek versenyzők Debrecenbe.

A harcművészetekből általában eltűnik a harci jelleg, amikor sporttá válnak, mi a hosszúkardvívásban ezt próbáljuk elkerülni. Igyekszünk megtartani az eredeti technikákat, így létrejön egy sport, de egyben megőrizzük a harcművészeti kincset is."

Így nyilatkozott a Naplónak Pávay Tibor, a Kétszarv Középkori Harcművészeti Találkozó és Lovagi Hosszúkardvívó Versenyen, melynek péntektől vasárnapig a Pósa utcai iskola tornacsarnoka adott otthont.

A Magyar Hosszúkardvívó Sportszövetség, valamint az Anjou Udvari Lovagkör Kardvívó és Önvédelmi Iskola Sportegyesület elnöke hangsúlyozta azt is, hogy a hosszúkardvívásnak az európai identitásban is helye van. Habár sok európai ember a keleti küzdősportokat gyakorolja, ugyanúgy Európának is megvan a saját harcművészeti hagyománya. A középkorban leginkább a lovagok harcoltak ezzel a fegyverrel. Az elméleti képzéseken a lovagi értékrendet is megismerik a sportolók; ez morális iránytű lehet a modernitásban is – hangsúlyozta.

[related-post post_id="3676727"]

Nem csak férfiaknak

A hosszúkardvívás nem kimondottan női sportág, azonban női versenyzők is „harcba szállnak”. – Úgy próbáljuk a hölgyek számára is vonzóvá tenni, hogy párnázott kardos versenyt is elindítunk, amivel biztonságosabban lehet vívni. Ezenkívül szervezünk külön női versenyeket is – említette Pávay Tibor. A debreceni versenyen Gulyás Réka Daniella is indult, ő immáron negyedik éve hódol a hosszúkardvívás szenvedélyének:

Ez az első versenyem, még most gyűjtöm a tapasztalatokat. Spontán ötletből vált az életem részévé ez a sport. Kitartást és erőt ad számomra az élet más területein is. Meg tudom mutatni, nőként mire vagyok képes."

Pávay Richárd már tizenegyedik éve űzi a hosszúkardvívást. – Mindazoknak ajánlom, akiknek megdobban a szívük, ha kardot látnak, továbbá azoknak is, akiket érdekel az európai harcművészet gazdag kulturális öröksége – fogalmazott Richárd, hozzátéve, természetesen ez is, mint minden sport, tetőtől talpig átmozgatja az embert.

HBN–VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában