Helyi közélet

2017.11.02. 19:21

Lutherről vágatlanul, Debrecenben

Debrecen - A túl hatásosra sikerült film heves tiltakozást váltott ki a német katolikus egyházból…

Debrecen - A túl hatásosra sikerült film heves tiltakozást váltott ki a német katolikus egyházból…

Nem akármilyen bemutatón vehet részt a közönség a Debreceni Német Kulturális Fórum jóvoltából: november 4-én a cívisvárosban vetítik a „Luther – A német reformáció filmje” című alkotást. A mű érdekessége: korábban csak cenzúrázott változatban láthatták a nézők.

A Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség továbbította közleményből egyebek mellett kiderül: a némafilm korszakában négy német filmfeldolgozás készült Luther Márton életéről, közülük a legjelentősebb a Hans Kyser rendezte, 1927-ben gyártott, Luther – Ein Film der deutschen Reformation című, csaknem kétórás alkotás.

A korabeli kritikák dicsérték a film szép felvételeit, de magát a művet „vallási revünek” minősítették. A túl hatásosra sikerült alkotás heves tiltakozást váltott ki a német katolikus egyházból: azzal vádolták, hogy a naiv nézőkből fanatikus gyűlöletet válthat ki a katolikusok ellen, ezért be akarták tiltani egész Németországban. Mire eljutottak az 1928-as hivatalos bemutatóig, a filmből a cenzúra több jelenetet kivágatott, majd később még továbbiakat is kivetetett. Végül húsz helyen metszettek ki belőle részeket, így mondhatni „agyoncenzúrázták” – olvasható az összefoglalóban.

Szerencsére azonban a Német Nemzeti Levéltárban fennmaradt az eredeti változat, amelyet több társintézmény összefogásával, a reformáció 500. évfordulójára készülve alaposan restauráltak és felújítva tökéletes minőségben mutattak be újra mint történelmi dokumentumot, az ökumené jegyében.

A debreceni közönség szombaton 19.30-tól tekintheti meg a némafilmet a Debreceni Református Kollégium Dísztermében, Tobias Rank hegedű- és Gunthard Stephan zongorakíséretével.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában