Helyi közélet

2017.11.15. 08:23

A szakképzés helyzetéről tanácskoztak Debrecenben

Debrecen - A szakképzésben részt vevők kevesebb mint húsz százaléka helyezkedik el a szakmájában.

Debrecen - A szakképzésben részt vevők kevesebb mint húsz százaléka helyezkedik el a szakmájában.

A munkavállalók felmérései szerint akár 150-200 ezer munkavállaló is hiányozhat a hazai piacról jelenleg. Többek között erről is szó esett a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) által kedden megtartott konferencián, amelyen a szakképzés lehetőségeiről, megújításáról beszélgettek a résztvevők.

A rendezvényen Gablini Gábor, az MGYOSZ alelnöke elmondta, hiába a jól felszerelt szakiskolák a megyékben, ha nincs kit tanítani, ugyanis az elmúlt években országosan jelentősen csökkent a szakközépiskolai tanulók létszáma. Ez súlyos gondokat okoz a magyar gazdaságnak.

Fotó: Matey István

– A magyar gazdaság napról napra nehezebb helyzetbe kerül a munkaerőhiány miatt, a piacképes tudású szakmunkásokból több tízezer hiányzik ma Magyarországon. Jelenleg is százezres nagyságrendű betöltetlen, illetve a munkaerőhiány miatt eleve meg sem valósuló álláshely van Magyarországon. Ezek mintegy harmada szakmunkásállás. Az elmúlt évtizedben a szakmunkák feladatkörei jelentősen megváltoztak, ez sok esetben már nemcsak fizikai feladatok elvégzését jelenti, hanem speciális képzettségű szakembereket igényel – ezért is kell átalakítani a gondolkodást a szakképzésről. Ez csak közös gondolkodással lehetséges.

Megdöbbentő adatok

Előadásában a szakember arra is kitért, nem biztos, hogy érdemes a Dunántúl egyes területeire jellemző 2-3 százalékos munkanélküli rátát hajszolni. Mert abban az esetben egy új munkáltató belépésekor előfordulhat, hogy munkaerő szempontjából nem lesz a megyében olyan tartalék, akikhez lehet majd fordulni.

Fotó: Matey István

A szakember egy szomorú statisztikára is felhívta figyelmet: Európában sajnos hazánk vezeti a szakképzésben résztvevők lemorzsolódási statisztikáját. Nálunk a képzést elkezdők mindössze 18 százaléka helyezkedik el végül a megszerzett képesítésének megfelelő munkahelyen.

Versenyképes béreket

A kedvezőtlen statisztika, a munkaerőpiaci helyzet, valamint a szakképzési rendszer javítása érdekében az MGYOSZ több mint egy évvel ezelőtt komplex javaslatcsomagot dolgozott ki.

Meglátásunk szerint szükségszerű a bérszínvonal, a reálbérek differenciált emelése, de jogszabályi beavatkozás helyett tárgyalásos úton, piaci alapú munkáltatói döntésekkel.”

Csökkenteni kell az adóéket és a munkáltatói terheket, hogy a rosszabb helyzetben lévő vállalkozások is képesek legyenek a béremelésre. Mérsékelni kell a munkavállalási célú elvándorlást. Ennek alapfeltétele a tisztességes megélhetést nyújtó munkahelyek, magas színvonalú képzések és szakképzés garantálása a fiatal generációk számára. Nem utolsósorban pedig a vállalati szféra által meghatározott paraméterekkel működő át- és továbbképzésekre kell helyezni a hangsúlyt – fogalmazott Gablini Gábor.

HBN-MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában