Helyi közélet

2017.10.26. 16:39

Szakmákról kötetlenül halloweeni hangulatban

Debrecen - Az Ifiházban rendszeresen nyújtanak pályaválasztási tanácsadást.

Debrecen - Az Ifiházban rendszeresen nyújtanak pályaválasztási tanácsadást.

Hangolódj Szakmára Halloween Party-val” elnevezéssel kétnapos pályaválasztási kiállítás kezdődött csütörtökön az Ifjúsági Házban, ahol általános iskolás tanulók ismerkedhetnek meg öt szakképző középiskola kínálatával.

Körülbelül 1200 általános iskolás tanulót várunk a rendezvényre, akik oldott hangulatban, a középiskolásokkal beszélgetve érdeklődhetnek az iskolák képzéseiről."

– Nagyon sok szakma megjelenik itt: a divattervezőtől kezdve egészen a pékeken, szakácsokon, felszolgálókon át a nyomdászokig, bármelyik szakmába bepillantást nyerhetnek a fiatalok. Ez az úgynevezett élménypedagógia – mondta el a Naplónak Halász D. János, az Ifiház ügyvezetője. Az idei kiállításhoz öt – a Bethlen, az Irinyi, a Kereskedelmi, a Kreatív és a Kós Károly – szakközépiskola csatlakozott. Az esemény ez évi hangulatáról a Halloween gondoskodik, többek között töklámpásokkal, süteményekkel, vérkoktéllal és pókháló díszlettel is készültek a szervezők.

[related-post post_id="3659917"]

Folyvást tanulni

Tizennégy évesen ma már talán nem az életre készülnek fel a gyerekek, hiszen az élethosszig tartó tanulás kifejezetten jellemző a 21. századra."

– A pályaválasztási kiállításnak ideális helyszín az ifiház, melynek falai között kulturális, információs és szórakozási lehetőséget is találhatnak a fiatalok. Debrecen számára létkérdés, hogy legyen a jövőben megfelelően képzett munkaerő. Az Új Főnix Tervnek köszönhetően több ezer munkahely jön majd létre, melyek egyúttal megélhetést is biztosítanak – mondta Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere. Hozzátette, a kétkezi munka ma már nem hátrány a munkaerő piacon.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, szükség van a találkozási pontokra, ahol a fiatalok oldott légkörben, élményeket szerezhetnek a szakmákkal kapcsolatban. – Korábban a szakképzést egyfajta démoni, ismeretlen dolognak tekintették, de fel kell ismerni, hogy aki szakmát tanul, a jövő mellett hoz döntést – fogalmazott a főigazgató. Megemlítette a nyílt napokat is, melyek szintén élményeket jelenthetnek a pályaválasztóknak, mindezekről a www.dszc.hu oldalon találhatnak bővebben információt.

HBN–VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában