Helyi közélet

2017.10.10. 13:04

Megint kiütjük a cukiságfaktort: kistigrisek születtek Debrecenben

Debrecen - Immár három csíkos bundás „gyerektigris" lépdel a debreceni Nagyerdői fái alatt.

Debrecen - Immár három csíkos bundás „gyerektigris" lépdel a debreceni Nagyerdői fái alatt.

Újabb szibériai kistigrisek születtek a Debreceni Állatkertben. Az állatok keddi bemutatása kapcsán az intézmény igazgatója, dr. Nagy Gergely Sándor lapunknak elmondta: az első kistigris április 21-én látta meg a napvilágot. Anyjának, Rózának azonban nem volt teje, így a hím Dáriuszt kezdetben kézből etették, különösen ügyelve arra, hogy kettejük kapcsolata ne szakadjon meg. Szerencsére az anyai ösztönök hamar feléledtek a ragadozóban.

Miska és Róza ikrei

Aztán egész gyorsan jött az újabb szaporulat. (A tigris vemhességi ideje 3-3 és fél hónap.) Az Állatkertek Éjszakájának reggelén, augusztus 25-én Róza újabb két életerős kistigrissel ajándékozta meg Debrecent.

Az állatorvosi vizsgálat során kiderült, hogy egyikük hím, a másik nőstény. Mindkettő jól eszik, szépen fejlődik, immár 7 hetesen több mint 6 kilósak. A „tigrismama” őket is példamutatóan gondozza.

Veszélyeztetett faj

Világszerte jelenleg mindössze körülbelül 3600 tigris él. Ebből állatkertekben és vadasparkokban 1831-et tartanak. – Az itteni nagymacska szaporulat azért rendkívüli és szakmailag nagy fegyvertény, mert Európában évente mindössze 10-15 szibériai tigris születik. Az itteni kistigrisekkel 300 egyed fölé nőtt az európai szibériai tigris állomány, így segítjük az Európai Fajmegmentő Programot – fogalmazott dr. Nagy Gergely Sándor.

Mostantól a nagyközönség is láthatja mindhárom utódot a tigriskifutóban. A játékos ikreknek még keresik a legtalálóbb neveket. Javaslatokat e-mailben és Facebookon lehet eljuttatni az állatkertnek.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában