Helyi közélet

2017.10.20. 09:27

Közelíti a múltat a konyári szüret

Konyár - Szüreti felvonulással, szekerezéssel és színes programokkal várták a konyáriakat.

Konyár - Szüreti felvonulással, szekerezéssel és színes programokkal várták a konyáriakat.

A régmúltban a szüret időpontja valamilyen jeles naphoz kötődött. Általában Szent Mihálytól (szeptember 29.) Simon-Júdás (október 28.) napjáig tartott. A parasztgazdaságokban kölcsönös segítséggel végzett társasmunka volt, a kisebb szőlőkben a család ma is meghívott segítőkkel szüretel.

A házigazda, a tulajdonos, vendégül látja a szüretelőket étellel-itallal, a szőlőből, mustból kóstolót vihetnek haza. A szüretelési hagyományok a szőlőszedés utolsó napjához kapcsolódtak. Ebbe egyaránt beletartozott az uraság megkötözése, a szüreti koszorú elkészítése, a koszorúvivők leöntése vízzel, az uraság köszöntése verses rigmusokkal és a legjobb szedők megajándékozása.

Ötletes programok

A helyi művelődési ház minden esztendőben nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a helyiek és a Konyárra érkező vendégek részére mindig legyenek néprajzi szokásokhoz kötődő tartalmas rendezvények, amelyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Idén is gazdag programot kínáltak a közönségnek.

A nap szüreti maskarás körmenettel kezdődött, melyet őszi sütemények versenye, szüreti ételek kóstolója, majd – a szőlő darálását, préselését, a must kóstoltatását is magába foglaló – szüreti bemutató követett. A kézműves foglalkozásokon a település apraja-nagyja kivette részét az őszi termésekből, magvakból való képek, tolltartók készítéséből, majd kísérő programokként a bátrabbak ingyenes egészségügyi vizsgálatra vállalkozhattak a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió jóvoltából.

Este bál volt

A szüreti bál résztvevői jóféle kézműves lekvárokat, szörpöket, csatnikat kóstolhattak, vásárolhattak őszi gyümölcsökből a hajdúbagosi Paksi család kamrájából. A szüreti bőségtál elfogyasztását követően késő estébe nyúlóan a Csábeat zenekar szolgáltatta a talpalávalót a fergeteges báli hangulathoz.

HBN–Lisovszki-Tóth Anita


A legjobb sütemények

Édes sütemény: Katona Imréné (zserbó)

Torták: Pallás Imréné (glutén- és laktózmentes diós-gyümölcsös torta)

Innováció- kreatív ősz téma: Kerekes Edit („tök jó” süti)

Sós tészta és közönségdíj: Pallás Imréné (sajtkrémes falatkák)

Különdíj: Baptista egyház (fehércsokis zserbó)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában