Helyi közélet

2017.10.16. 15:46

Képekké formált emlékek a Nagy Háborúról

Nagyrábé - Az előzetesen reméltnél is nagyobb sikere volt az „Ecsettel a békéért” című kiállításnak.

Nagyrábé - Az előzetesen reméltnél is nagyobb sikere volt az „Ecsettel a békéért” című kiállításnak.

A Székesfehérvári Krajcáros Egyesület hozta el a vándor tárlatát. A műalkotások a szlovákiai Alsókubinból érkeztek és Nagyrábéról a Pozsony melletti Nagymegyerbe viszik tovább.

Az egyesület vezetője Németh István nyugalmazott alezredes a kiállítás megnyitóján az egyes portrék bemutatásakor részletesen szólt arról, kit hogyan érintett az I. világháború, a kegyetlen öldöklés. Gyóni Géza „Csak egy éjszakára” című versében vall erről, melyet Kovács Adél gimnazista avatott tolmácsolásában hallhatta a megnyitó közönsége.

A megjelentek érdeklődéssel hallgatták az egyesület eredményeinek ismertetését is. Önkéntes munkájuk kiemelkedő eredménye a doberdói harctér magyar emlékhelyeinek felújítása, ápolása, a keleti front még fellelhető emlékhelyeinek megjelölése és minél több neves és eddig névtelen frontharcos sorsának felkutatása, illetve ezen kiállítási anyag növelése az arcképük megfestetésével.

A kiállítást nem csak a helyiek nézték meg, hanem a szüreti felvonulásra érkező vendégek is többek közt a határon túlról a Szentjobbi Vadvirág Népdalkör tagjai is. A helyi általános iskola tanulói tanórai és szakköri munkáikhoz szerezhettek értékes információkat a Nagy Háborúról.

HBN–Korponai Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában