Helyi közélet

2017.10.15. 08:40

Fotók: Krumplis finomságok a nyíradonyi terítéken

Nyíradony - Több százan készítették és ették a krumplis ételeket a ligetaljai kisváros fesztiválján.

Nyíradony - Több százan készítették és ették a krumplis ételeket a ligetaljai kisváros fesztiválján.

A már akkor legalább egy évtizedes múltra visszatekintő szüreti, lovas, szekeres és fogatos felvonulást bővítették ugyancsak több mint tíz évvel ezelőtt a sütést-főzést, vendéglátást középpontba állító eseménnyé, a Szüreti Sokadalom és Murcis Krumpli Fesztivállá a nyíradonyiak. Az esemény ezúttal is a lovasok felvonulásával kezdődött, mégpedig szombat reggel. A színes és vidám menet által a kisváros utcáin megtett út hosszát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 10 órakor indultak és három óra múlva érkeztek meg a programoknak otthont adó belvárosi szabadidőparkba. Itt, rögtön a bejáratnál találkoztunk Tasó László államtitkárral, Nyíradony volt polgármesterével.

Középpontban a közösségek

– A környék valamennyi településének megvan a sajátossága, amit ilyenkor, szüret környékén bemutat, mégpedig úgy, hogy a szomszédjait, barátait is meghívja az eseményre. Nyíradonyban a krumpli és a már forrásban lévő must, a murci adja az apropót az együttlétre. A csapatok finom ételeket készítenek, amelyet részben maguk fogyasztanak el, részben pedig megvendégelik a hozzájuk betérőket. Elkészültek a pálinkák is már, valamint a még meglévő borokat is kínálják. Mindebből természetesen versenyt is rendezünk – fogalmazott az államtitkár, aki az esemény hivatalos megnyitóján a jelen lévő több száz ember előtt köszöntőjében a közösségek léterjöttét, megtartását, valamint azoknak a közéletben betöltött építő szerepét hangsúlyozta.

Ezt a gondolatot folytatta Kondásné Erdei Mária polgármester. Ő az együttlét örömére, léleképítő szerepére hívta fel a figyelmet. Tőle tudtuk meg, hogy a főzőversenyen 22 csapat indult. A fesztiválon színpadra léptek a város és tágabb térsége hagyományőrző csoportjai, a helyi tehetségek, továbbá a gyerekek kézműves foglalkozásokon és játszóházban, a felnőttek pedig a helyi termelők és a vendég települések kiállításait végigjárva múlathatták tartalmasan az időt.

A 15 éves legény

A fesztivál igazi hangulatát azonban a főzősoron élhette át a látogató. Munkahelyi- és baráti közösségek mindannyian krumplis ételeket készítettek. Fülöpről négy csapat (a gyerekek, a nyugdíjas klub, az óvoda dolgozói és az önkormányzat munkatársai) is szorgoskodott a főzőhelyek körül. Furó Tiborné nagy lelkesedéssel magyarázta, hogy mindannyiuk számára fantasztikus élmény az ittlét, ennek óriási szerepe van a közösségformálásban. Senkit nem kellett noszogtatni, mindenki magától jött. – Együtt vagyunk, finomságokat készítünk, sokat beszélgetünk – teszi hozzá.

Kiss Sándor vezetésével tevékenykedik a helyi Kisvirág csapat. – Krumplipecsenyét készítünk házi maszmókával. Ez utóbbi tejföl és kefir fele-fele arányú keveréke ízlés szerint hagymával és sóval elegyített összlete. Ebbe lehet mártogatni a lapcsánkát – magyarázza, majd a csapat másik tagjának, Virág Ilonának a főztjére hívja fel a figyelmünket. Ő már a tálalásnál jár, krumplinudlit és szőlőlekvárt tesz a tányérra.

Szomszédságukban Uzsoki Adrián egyszemélyes főzőcsapatot alkot. A 15 éves, kilencedik évfolyamos szakácstanuló fiú Aradványi Legény néven nevezett a versenybe. – Itt először vagyok, de korábban főztem már Szlovákiában és Esztárban is. Szeretek ételeket készíteni, az ilyen alkalmakkor is tanulok. Most éppen betyár krumpli levest főzök.

HBN–KZS


Ételek, pálinkák és borok

Az elkészült ételeket késő délelőttől kezdve folyamatosan hozták a csapatok a három tagú zsűrihez. A sorrendet megállapítók előbb a tálalást és a krumplis finomságok küllemét vették szemügyre, majd csak azután kóstolták meg, egy-két falatot mindegyikből. Némi tanácskozás után pedig papírra vetették a véleményüket kifejező pontok számát.

Mellettük a borokat és a pálinkákat minősítette egy háromfős társaság. Vezetőjüket, Papp Ágnes borturisztikai szaktanácsadót kérdeztük tapasztalatairól. – 28 pálinkát és 14 bort neveztek a versenybe. Összesen 30 pontot adhatunk egy-egy mintára. Küllem, szín, illat, íz, ezek a szempontjaink. Többségben vannak az amatőr és hobbi készítők, ám találkozunk komolyabb felkészültségről tanúskodó borral és pálinkával is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában