Helyi közélet

2017.10.18. 16:55

Átadták a Nébih megújult laboratóriumát

Debrecen - A debreceni labor új részlegét 110 millió forintból alakították ki.

Debrecen - A debreceni labor új részlegét 110 millió forintból alakították ki.

A minta beérkezésétől a vizsgálati eredmény kinyomtatásáig nagyságrendileg öt óra telik el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának debreceni laboratóriumában, amely európai viszonylatban is kiemelkedő eredménynek számít, ismertette Zsigó Róbert a szerdai laborátadó sajtótájékoztatóján. A Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára elmondta, a diagnosztikai munkát az elmúlt időszakban megjelent veszélyek jelentősen átalakították. Megemlítette az Európában megjelent, korábban ismeretlen, úgynevezett „egzotikus” vírus okozta fertőző betegségeket – például a kék nyelv betegség vagy a bőrcsomósodás kór –, melyek újabb állat-egészségügyi kihívásokat jelentettek.

A 2016 novemberétől 2017 májusáig elhúzódó madárinfluenza-járvány, valamint az ukrán határtérséget fenyegető afrikai sertéspestis a hazai laboratóriumi munkát is befolyásolta."

Korszerű feltételekkel

A Nébih hazánkban egyedülálló, komplex laboratóriumi hálózattal rendelkezik. A debreceni labor a fejlődés és a professzionális szakmai munka jegyében újult meg. Így a diagnosztikai módszerek alkalmazásának valamennyi feltételét biztosítja az új molekuláris biológiai részleg. – Ez a fejlesztés azért is volt nagyon fontos, mert a régióból ide tud megérkezni a legrövidebb időn belül a minta – fogalmazott Oravecz Márton, a Nébih elnöke. A debreceni laboratóriumban a fejlesztéseknek köszönhetően sokkal gyorsabban zajlik a kórjelzés: a legnagyobb kockázatúnak ítélt ukrán és román határ melletti térségekben, az országos főállatorvos által elrendelt, megerősített passzív felügyeleti programban beérkező mintákat tekintve, 24-36 órára csökken a vaddisznó kilövése és a vizsgálati eredmény kiadása közti idő.

HBN–VK


[related-post post_id="3646734"]

[related-post post_id="3646277"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában