Helyi közélet

2017.09.30. 17:07

Megbékéltek a menzakajával a hajdú-bihari gyerekek?

Hajdú-Bihar - Friss alapanyagokból, kevés zsiradékkal készülnek a fogások a debreceni iskolai közétkeztetésben.

Hajdú-Bihar - Friss alapanyagokból, kevés zsiradékkal készülnek a fogások a debreceni iskolai közétkeztetésben.

Az elkövetkező négy évben fokozatosan kell csökkenteni a napi só- és cukorbevitelt a menük kialakításakor – többek között ezt is tartalmazza a januárban módosított, a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi EMMI-rendelet. A szabályozás előírja a napi nyersanyag felhasználás korcsoportonkénti számítógépes nyilvántartását, valamint azt, hogy amennyiben szükséges, a speciális igényű gyerekek számára is biztosítani kell a napi étkezést.

A cívisvárosban jelenleg 8922 általános iskolás, 1273 középiskolás korú és 1551 kollégiumban elhelyezett étkezőről gondoskodnak. Az étlapot a Hungast Vital Kft. szakemberei állítják össze, hangsúlyt helyezve a korcsoportonkénti igényekre, és arra, hogy a menüsoroknál a fogyasztói elvárások, valamint a rendelet összhangba kerüljenek. Az egyedi igényű diákoknak a Baross Gábor középiskola diétás főzőkonyháján készítik el a speciálisan, szakorvos által előírt menüt, saját evőeszközzel, illetve névre szóló edényben szolgálják fel az étkezőknek.

Bár a szabályozás nehezíti a szolgáltatók dolgát, eddig még mindig sikerült eleget tenni az elvárásoknak. A legutóbb januárban módosított közétkeztetésre vonatkozó EMMI-rendelet egyebek mellett kiterjed a nyersanyag egy adag/főre való meghatározásától kezdve a korcsoportonkénti napi energiaszükséglet, a napi só- és cukorbevitel rögzítésére is, amelyekhez tartaniuk kell magukat a szolgáltatóknak. A legújabb szabályozásban azért annyi könnyebbség van, hogy a károsnak mondott hozzávalók csökkentését nem drasztikusan, egyik hónapról a másikra kell bevezetni, hanem 2021 szeptember elsejéig évente mérsékelni.

Hiába újítanak

Bár a konyha Nagyrábén csak egy menü elkészítésére alkalmas, a korcsoportok szerinti differenciálást – bölcsőde, óvoda, általános iskola alsó és felső tagozat – természetesen itt is tartják.

– Igyekszünk azokat a mezőgazdasági termékeket felhasználni, amelyeket az önkormányzat saját gazdaságában közmunkában megtermelnek – ad betekintést Papp Lászlóné élelmezésvezető, aki egy személyben állítja össze a menüt a több mint 220 gyermeknek. – A száraztésztát is magunknak készítjük, a többi alapanyagot pedig lehetőleg a környékről szerezzük be. Az új szabályok egy időre megnehezítik a munkát, de amint beáll a rendszer, már nem jelentenek problémát.

Azt sokkal nagyobb gondnak tartom, hogy mi hiába preferáljuk az egészséges konyhát, ha otthon továbbra is a hagyományos ízeket, ételeket fogyasztják a gyerekek."

Időnként pocsékolnak

A menüt a legtöbb helyen dietetikus segítségével állítják össze, ügyelve az élettani szükségletekre és a változatosságra is. A költséghatékonyság jegyében az alapanyagokat a szolgáltatók igyekeznek helyben beszerezni, vagy megtermelni. Az egészséges étkezésre való tekintettel előtérbe kerültek a főzelékek, amiket a fiatalok nem mindig fogadnak jól. Több szakember is elmondta, a mai gyerekek válogatósak, pocsékolnak, és arra fogják, hogy nem ettek meg mindent, hogy az új intézkedések miatt ízetlenné váltak az étkek.

Balmazújvárosban az Elámen Zrt. látja el az étkeztetési feladatokat, hétről-hétre 1500 gyermekről gondoskodva. Hollósi László regionális vezető szerint eleinte volt zúgolódás, de mostanra megbékéltek a reformokkal az érintettek.

– Mi már régebb óta igyekszünk a só- és cukortartalmat csökkenteni, és próbáltunk teljes kiőrlésű lisztből kenyereket és egyéb egészséges kiegészítőket becsempészni a kínálatba, ezért mi viszonylag zökkenőmentesen át tudtunk állni.

Skatulyába van szorítva az étkeztetés, minden szigorúan szabályozott, ami nem minden esetben szerencsés."

– Egy egyszerű példa: a paprika ára egész más nyáron és télen, de nekünk ugyanazt a mennyiséget biztosítanunk kell belőle az adagokhoz. Télen elérheti az ezer forintot is kilója, és ha mondjuk, meg sem eszik, az óriási pazarlás. Lehetne egy kicsit nagyobb szabadságunk. Egyetértünk az egészséges táplálkozással, de vannak olyan étkek, amiket szívesebben megesznek a gyerekek. Az EMMI vagy ÁNTSZ felé lehet jelezni a javaslatokat, s ezzel éltünk is: jeleztük, hogy érdemes lenne átgondolni a sótartalomra vonatkozó normákat, hiszen nagyjából a kenyér és a felvágott önmagában tartalmaz annyit, mint a napi előírás. Azért teljesen sótlanul nem lehet felszolgálni a fogásokat, hiszen a só karaktert ad az étkeknek – mondta el a szakember.

HBN–MSz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában