Helyi közélet

2017.09.26. 08:26

Két és fél milliárdból szépülhetnek a közterületek Debrecenben

Debrecen - Két tér és három lakótelep parkjai szépülhetnének meg a megyeszékhelyen.

Debrecen - Két tér és három lakótelep parkjai szépülhetnének meg a megyeszékhelyen.

Közel két és fél milliárd forintból szépülhetnek meg a Bem tér, a Petőfi tér, valamint a Sóház Lakótelep, a Tócóskert és a Tócóvölgy közterületei, feltéve, ha sikeresen szerepel a város a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán. Ezt megelőzően azonban még a pályázat benyújtását jóvá kell hagynia a debreceni közgyűlésnek. Erre csütörtökön lesz lehetőség, a következő soros ülésen.

Kamerákra is futná

Az előterjesztésben az olvasható, hogy a fejlesztések célja a városrészek környezettudatos, család- és klímabarát megújítása. Olyan infrastruktúra fejlesztések valósulnának meg, melyek javítanák a területek környezeti állapotát, a lakókörnyezet minőségét, így a városrészek lakosságának megtartásához, életkörülményeik javításához, valamint az ott működő vállalkozások, üzletek hosszútávú működéséhez is hozzájárulnának.

[related-post post_id="3613219"]

A projektek keretében nagy felbontású, extrém fény- és környezeti körülmények között is működő okos közbiztonsági kamerákat is vásárolnának.

Rendbe tennék a parkokat

A mostani előterjesztésből ezen kívül kevés arra vonatkozó konkrétum derül ki, hogy mit csinálnának a pénzből. Viszont a Nagyerdei Víztoronyban februárban megtartott Zöldellő Debrecen elnevezésű rendezvényen Bognár Réka, a debreceni polgármesteri hivatal zöldterületi osztályának vezetője arról beszélt, hogy az ilyen projektek keretében például újjáépítenék a járdákat, a játszótereket, új padokat helyeznének ki.

A beteg fákat, bokrokat kivágnák, gallyazással megújítanák és újakat is ültetnének. Rendbe hoznák a tönkrement sétányokat, füvesített részeket, kondiparkokat, korszerűsítenék a közvilágítást. Pótolnák a hiányzó hulladékgyűjtő edényeket. A rossz állapotú beton, aszfalt burkolatú sportpályákat feltörnék, helyettük például KRESZ-parkot, a Sinai Miklós utcai parkban közösségi kertet alakítanának ki.

Az első ilyen beruházások befejezését 2018 végére, 2019 elejére tervezik. A Petőfi tér közterületeinek rendbehozására a főpályaudvar elkészülte után kerülne sor – ismertette az év eleji összejövetelen Bognár Réka a terveket.

Kiegészítő programok

A mostani közgyűlési előterjesztés szerint az infrastrukturális fejlesztések mellett úgynevezett „soft” programokat is megvalósítanának, amelyek lehetővé tennék, hogy az érintett településrészeken élő lakosok közvetlenül bekapcsolódjanak a projektfejlesztő folyamatokba. Ezeket a Polgármesteri Hivatal Humán Főosztálya, valamint a Debreceni Művelődési Központ és a Méliusz Juhász Péter Könyvtár koordinálná.

HBN–OCs


Bőven jutna pénz

A fejlesztést célzó előterjesztésben szerepelnek az egyes közterületek megújítására tervezett összegek is. Ezek a következők:

  • Bem tér: 300 millió forint
  • Petőfi tér: 900 millió forint
  • Sóház lakótelep 141 millió forint
  • Tócóskert: 719 millió forint
  • Tócóvölgy: 428 millió forint
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában