Helyi közélet

2017.09.11. 12:57

Törékeny szabad világ

<em>Támadás a szabad világ ellen – ezek a szalagcímek ordítottak a hírportálokon és uralták a másnapi nyomtatott sajtó címoldalait. Az ikertornyokba csapódó repülőgépek látványa mindörökre beleégett a kollektív tudatba, jelképévé válva a szabad világ törékenységének és kiszolgáltatottságának.</em> Forgács Bernadett jegyzete.

Támadás a szabad világ ellen – ezek a szalagcímek ordítottak a hírportálokon és uralták a másnapi nyomtatott sajtó címoldalait. Az ikertornyokba csapódó repülőgépek látványa mindörökre beleégett a kollektív tudatba, jelképévé válva a szabad világ törékenységének és kiszolgáltatottságának.

Forgács Bernadett jegyzete.

Akkor azt hittük, ilyen soha többé nem fordulhat elő. Aztán jött Madrid, London többször is, majd Párizs, legutóbb Barcelona, csak hogy a legtöbb áldozatot követelőket soroljuk. Amerika 9/11 után szinte hermetikusan lezárta a határait, kíméletlen harcot hirdetve a terroristák ellen. Tíz év hajtóvadászat után Barack Obama akkori elnök közölte: az amerikai katonai erők végeztek a terrortámadás kiötlőjével, Oszáma bin Ladennel. Európa vezető politikusai ma, az ismétlődő terrortámadások után rendre így nyilatkoznak: „elítéljük azokat, akik ezt tették, s nem engedjük megfélemlíteni magunkat”. Hatékony terrorelhárítás helyett pedig szankciókkal sújtják azokat az államokat, amelyek véleménye merőben más a nemzetbiztonságról. A háttérben rengeteg ok és érdek húzódik meg, a csupasz tények azonban ezek. S azokat, akik elszenvedtek terrortámadást, veszítettek el gyermeket, családtagot, csupán az érdekli: képes-e az ország, amelyben él, megvédeni a szeretteit?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában