Helyi közélet

2017.09.30. 18:17

Időjárás-jelentés - 2017. szeptember 30.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Két nagy légköri képződmény, egy ciklonrendszer és egy anticiklon feszül egymásnak kontinensünk északi felén. A nyugat felől érkező újabb és újabb légörvények rendre az Írország-Norvégia útvonalon haladnak, míg a magasnyomás a Kelet-európai-síkság fölött helyezkedik el. Norvégiától Franciaországig egy frontzóna húzódik, amely mentén sokfelé volt kiadós eső, jellemzően 10-40 mm közötti mennyiséggel, de a norvég partok mentén néhol 50 mm-t meghaladó, sőt Eik Hove mérőállomáson 98 mm csapadékot mértek. A magasnyomás területén ugyanakkor eseménytelen az idő, derült és alacsonyszintű rétegfelhőzettel borított területek egyaránt előfordulnak. A Mediterráneumban jellegtelen nyomási mező van, csupán Görögország térségében alakulnak ki záporok, zivatarok. A hőmérséklet csúcsértéke északkeleten nem éri el a 10 fokot sem, délnyugat felé azonban egyre melegebb van, Spanyolországban néhány helyen a 30 fokot is meghaladja a maximum. A Kárpát-medence időjárását vasárnap estig az anticiklon délnyugati peremén, kelet felől áramló hűvös, egyre szárazabb levegő alakítja, így hazánk nagy részén már a napsütés lesz túlsúlyban.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

Derült és erősebben felhős területek, illetve időszakok egyaránt lesznek. Vasárnap hazánk nagy részén több órára kisüt a nap. Csapadék nem várható. A Dunántúlon néhol megélénkül a déli, délkeleti szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 10 fok között alakul, de a derült, hidegre érzékeny helyeken -1, +2 közötti értékek is előfordulhatnak. Talajmenti fagy több helyen valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 17 és 20 fok között várható.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában