Helyi közélet

2017.09.08. 11:48

Egészen új kutatási irányok is nyílhatnak

Debrecen - Négy korszerű eszközzel gyarapszik a Debreceni Egyetem és az atommagkutató.

Debrecen - Négy korszerű eszközzel gyarapszik a Debreceni Egyetem és az atommagkutató.

Világszínvonalú, az anyagtudományban használatos drága műszereket is be tudnak majd szerezni a Debreceni Egyetem és a helyi Atommagkutató Intézet szakemberei annak a pályázaton közösen most elnyert, 1,4 milliárd forintnak köszönhetően, amelyről pénteken számolt be Erdélyi Zoltán, a projekt szakmai vezetője. Elmondta: a program 4 évig tartó megvalósításában csaknem 50-en vesznek részt, elsősorban a Debreceni Egyetem Szilárdtest Fizikai Tanszékének munkatársai.

Segíthet az elhelyezkedésben

– Célunk a források idevonzásával az infrastruktúra gyarapítása, a kutatói bázis erősítése, a jövő oktatóinak kinevelése – jelentette ki Erdélyi Zoltán. Hangsúlyozta, hogy a nyertes pályázat jóvoltából egészen új kutatási irányok is nyílnak, az eredményeket pedig az oktatásba is igyekeznek átültetni. Olyan ismeretekhez juttatjuk diákjainkat, melyeket azok munkába állásuk alkalmával az iparvállalatoknál azonnal hasznosítani tudnak – emelte ki a projekt szakmai vezetője.

A papírlap mélysége

Dombrádi Zsolt, a Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézetének igazgatója a sajtótájékoztató végén a beszerzésre váró röntgen működését úgy magyarázta, hogy azzal például egy A4-es papírlap összetételét nemcsak felülről, hanem oldalról is lehet majd vizsgálni.

HBN-OCs


Műszerbeszerzések

Az elnyert pályázati pénzből a konzorciumi partnerek vásárolni fognak egy fókuszált ionsugaras megmunkáló berendezést, amivel csaknem atomi skálán lehet az anyagokat „faragni”. Szintén vesznek egy Raman-mikroszkópot, mellyel az anyag fényérzékenységi tulajdonságait lehet feltérképezni. Emellett az Atommagkutató beszerez egy vékony-réteg (nanoréteg) vizsgáló röntgent, és fejlesztenek egy már meglévő transzmissziós elektromikroszkópot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában