Helyi közélet

2017.08.19. 11:14

Van nyár visszerekkel is!

Budapest - Mitől alakulhat ki, és mit tehetünk a visszérbetegség megelőzése és a tünetek enyhítése érdekében?

Budapest - Mitől alakulhat ki, és mit tehetünk a visszérbetegség megelőzése és a tünetek enyhítése érdekében?

A kisebb-nagyobb visszérproblémák Magyarországon a lakosság közel felét érintik, az egyébként is kellemetlen tünetek pedig a nyári hőséggel egyre fokozódnak. Szerencsére több kockázati tényezőt elkerülhetünk egy kis odafigyeléssel, és ha megfogadjuk a tanácsokat, búcsút inthetünk a nyári lábfájdalomnak!

Lábunk ellensége

„AD nem csak az idősebb generációt érinti, már egészen fiatal korban kialakulhat. Főként a nőket veszélyezteti a betegség, de számos férfi is küzd a problémával. Mindamellett, hogy ez egy örökletes betegség, a túlsúly, a dohányzás, a túl sok állás vagy ülés, a mozgásszegény életmód mind növelik a kialakulás esélyét. A helytelen táplálkozás vagy a túl szoros ruházat szintén kiváltható ok lehet, a nőknél pedig a magas sarkú cipő állandó viselése vagy a fogamzásgátló tabletták szedése is fokozhatja a visszér kockázatát” – mondta dr. Laczkó Ágnes érsebész szakorvos, a Budai Egészségközpont munkatársa.

Mi is pontosan ez a betegség?

A visszér kialakulásának oka, hogy a vénák falai elgyengülnek, rugalmatlanná válnak, ennek következtében hosszában és széltében is megnyúlnak, a záróbillentyűk pedig eltávolodnak egymástól. Megnő a vénában a nyomás, és hogy elférjenek, kidudorodnak, kacskaringóssá válnak. Ezek nem csupán esztétikai problémát és fájdalmat jelentenek, komoly szövődményekkel is járhat a betegség: akár vénagyulladást is okozhat, illetve ha elhanyagoljuk, fekélyt is. A vénás elégtelenség jellegzetes tünetei: láb- és bokadagadás, lábszárfájdalom, nyomás­érzékenység, nyugtalan láb szindróma. Ha ezeket tapasztaljuk magunkon, keressük fel orvosunkat! Segítséggel kordában tarthatjuk a betegséget, és a kellemetlen tüneteket is enyhíteni tudjuk.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában