Helyi közélet

2017.08.15. 17:16

Olvasói levél és válasz: betévedt méhek

Debrecen - Annak ellenére, hogy néhány éve összevonták, számomra a tűzoltóság és a katasztrófavédelem nem ugyanaz. Jelen esetben a katasztrófavédelemről van szó. A belvárosban lakunk, egy társasház 3. emeletén. Mióta beköszöntött a jó idő, azóta vannak problémák a szellőztetéssel, mivel akárhányszor ablakot nyitottam, rögtön megjelentek a méhek a lakásban (akkor még azt hittem, méhek).

Debrecen - Annak ellenére, hogy néhány éve összevonták, számomra a tűzoltóság és a katasztrófavédelem nem ugyanaz. Jelen esetben a katasztrófavédelemről van szó. A belvárosban lakunk, egy társasház 3. emeletén. Mióta beköszöntött a jó idő, azóta vannak problémák a szellőztetéssel, mivel akárhányszor ablakot nyitottam, rögtön megjelentek a méhek a lakásban (akkor még azt hittem, méhek).

Az erkélyre szúnyoghálót tettünk, és néhány héttel ezelőttig nem is volt sok problémánk. Amint beköszöntött a nyári meleg, már az erkélynél is megjelentek, olyannyira, hogy nem lehetett kimenni sem. Aztán pedig már úgy is bejöttek a lakásba, hogy minden zárva volt, azóta éjjel is lehet kergetni a betévedt ,,méhet”. Tavasz óta gyanakodtam rá, hogy nemcsak az ablak előtt levő hatalmas hársfáról keverednek be, hanem beköltöztek a gázkonvektor kivezetésébe, de ezután már biztos voltam benne. Beszéltem a közös képviselővel, aki azt tanácsolta, szóljak a katasztrófavédelemnek (a tv-ben is mindig ezt mondják). A katasztrófavédelem válasza röviden annyi volt, hogy nincs felszerelésük, keressek méhészt, és figyelmeztettek, hogy ha a méhésznek segítség kell (daru, hiszen a 3. emeletről van szó) ők csak térítés ellenében tudják biztosítani. Ekkor már napok óta nem tudtam ablakot nyitni a legnagyobb melegben, 30 C-fok volt a lakásban. Édesanyám is beszélt velük, neki megadták egy méhész elérhetőségét, aki 3 ezer forintért jött volna el megnézni, tényleg beköltöztek-e. Végül, mivel már nem bírtam a hőséget, egy ismerőstől érdeklődtem, aki megadta Szmutkó Attila, alias Zümivadász nevét. Rögtön felvettem vele a kapcsolatot, és nem tudok elég hálás lenni neki, amiért este 9-kor hajlandó volt eljönni, méghozzá ingyen, pusztán azért, mert segíteni akar. Mindkettőnket meglepett, hogy nem is méhek, hanem darazsak fészkeltek be, és már kezdték átrágni magukat a konvektor mögötti hővisszaverő fólián. Szerencsére a kollégája megcsinálja az irtást, és remélem, utána minden rendben lesz. Mivel a homlokzaton van a fészek, a társasház fizeti az irtás költségét, ezt is kevesen tudják. Bevallom, hatalmasat csalódtam a katasztrófavédelemben, és mélységesen bánt, hogy napok óta a legnagyobb melegben szenvedtem a lakásban, mint kiderült, darazsak miatt (amelyek akár életveszélyt is jelenthetnek) és rám sem hederítettek. Tehát kedves debreceniek, ha méh- vagy darázsproblémájuk van, ne a katasztrófavédelmet keressék, hanem hívják a Zümivadászt!

- Sarkadi Edit, Debrecen -

A válasz:

A katasztrófavédelem nem rendelkezik olyan eszközökkel, szakértelemmel és leginkább ruházattal, amelyben a tűzoltók biztonsággal el tudják távolítani a méheket. A méhek és a darazsak eltávolításához szakértelemmel és felszereléssel a méhészek rendelkeznek. A probléma kezelése érdekében a Hajdú-Bihar megyében ilyen jellegű feladatok ellátását vállaló méhészek (köztük a Zümivadászé is) listáját az igazgatóság honlapján könnyen elérhető felületen a gyorslinkekben „méhrajbefogók” címen feltüntettük.

Amennyiben a méhek vagy darazsak olyan helyre fészkelnek, ahová a méhész önállóan feljutni nem tud, a tűzoltóság ehhez a méhésznek ellenérték fejében segítséget tud nyújtani.

Mindezekről a telefonon és írásban érdeklődőket minden esetben tájékoztatjuk.

- dr. Bányay Judit jogtanácsos ügyeletes szóvivő, katasztrófavédelem -


[related-post post_id="3576012"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában