Helyi közélet

2017.08.16. 09:26

Nyugdíj mellett dolgoznának

Debrecen - A magyarok alig több mint harmada vonulna teljesen vissza a nyugdíjkorhatár elérése után.

Debrecen - A magyarok alig több mint harmada vonulna teljesen vissza a nyugdíjkorhatár elérése után.

Ám a lehetőségek jóval szűkösebbek az elképzelésekhez képest: a megromlott egészségi állapot és a munkanélküliség gyakran meggátolja az időskori aktivitást. Az időben elkezdett takarékoskodás, és a megfelelő stratégia ugyanakkor hozzásegíthet az időskori anyagi biztonság eléréséhez.

Aktívnak maradni

A magyar munkavállalók többsége a nyugdíjas évei alatt is aktív maradna, ám a valóságban csak keveseknek adatik meg a fokozatos visszavonulás lehetősége – derül ki az Aegon 2017-es nyugdíjfelkészültségi kutatásából. A felmérés eredménye szerint a magyar munkavállalóknak csak bő egyharmada akarja a hivatalos nyugdíjkorhatár betöltésekor azonnal abbahagyni a munkát. Valamivel kevesebben vannak, akik más formában, például részmunkaidőben vagy megbízási szerződéssel szeretnének továbbra is dolgozni, de csak addig, amíg végleg nyugdíjba nem mennek. Minden ötödik megkérdezett szintén

valamilyen formában folytatni szeretné a munkát.

Álom és valóság

Az időskori munkavállalás lehetőségei ugyanakkor a legtöbb munkahelyen még korlátozottak Magyarországon. Tízből három dolgozónak semmiféle lehetősége nincs lépcsőzetesen nyugdíjba vonulni, további tizenhét százalék pedig nem tudja, van-e egyáltalán ilyen lehetőség. Akik előtt nyitva áll ez az út, azoknak a huszonhat százaléka részmunkaidőben tevékenykedhetne, tizenhét százalékuknak nyílna lehetősége időseknek megfelelő állás betöltésére, a nyugdíjkorhatár elérése után pedig csak tizenhárom százalék dolgozhatna tovább. Átképzésre tizenhárom százaléknak lenne lehetősége, egészségügyi ellátást tíz, pénzügyi tanácsadást pedig nyolc százalékuk igényelhetne a munkáltatójától. A munka mellett más tényezők is szűkíthetik a lehetőségeket: a felmérés szerint a magyar nyugdíjasok harminchárom százaléka a tervezettnél hamarabb volt kénytelen nyugdíjba menni, melynek oka az esetek többségében a megromlott egészségi állapot és a munkanélküliség. A magyarok átlagosan 65 évesen szeretnének nyugdíjba menni, és még 15 évet terveznek nyugdíjasként élni.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában