Helyi közélet

2017.08.03. 07:36

Migránsokat fogott a vámospércsi vadász

Debrecen, Vámospércs - Egyedül tartóztatott fel nyolc menekültet egy fiatal vámospércsi hivatásos vadász.

Debrecen, Vámospércs - Egyedül tartóztatott fel nyolc menekültet egy fiatal vámospércsi hivatásos vadász.

Migránsok nagyobb csoportjára bukkant egy fiatal vámospércsi hivatásos vadász a település határában néhány napja. Az autóval végzett kora esti területellenőrzés közben egy mozgó bokorra figyelt fel, melyet távcsővel is megnézett. Gyorsan egyértelművé vált, hogy nem vaddisznóról, őzről, szarvasról, hanem rejtőzködő emberekről van szó. Összesen tíz migráns került elő a fák közül.

Az erdőben lapultak

Nem hétköznapi bátorságról tett tanúbizonyságot Kulcsár Adorján, a Vámospércsi Farkasvölgye Vadásztársaság hivatásos vadásza. Az eset Vámospércs román határhoz közelebbi részénél, a 48-as főúttól 200-300 méterre történt.

Kulcsár Adorján | Fotó: Matey István

– A Nagyrétnél kora este arra lettem figyelmes, hogy tőlem 120-150 méterre gyanúsan mozog egy bokor. Távcsővel szemügyre vettem, mi van ott.

Azt láttam, hogy két férfi bujkál, egyikük világos színű felsőt viselt”

– kezdte a július 26-án történtekre visszaemlékezést a fiatalember. Ezután a puskát a vállára akasztva elindult feléjük. Mire odaért, mindkét férfi eltűnt a sűrű akácosban. A félhomályban azonban észrevett egy fehér szatyrot a vadász, melyben például zsebkendőt, csokipapírt talált. – Az jutott eszembe, hogy ezek napok óta itt várhatnak valakire, valamire és azért gyűjtötték a szemetet, hogy ne hagyjanak nyomot. Vagyis nem rablók, orvvadászok, hanem minden bizonnyal migránsok – fogalmazott.

Üldözés a tüskék között

– Ekkor tőlem jobbra, 50-60 méterre megláttam a két férfit, akik két különböző irányba futni kezdtek. Az egyiket üldözőbe vettem és azt kiabáltam, hogy álljon meg. „Összemartak” a gallyak, tüskék. 150-200 méter után utolértem a menekülőt, mire az megállt, letérdelt. Akkor láttam, hogy olyan 42-45 év körüli. Megmutattam neki a jelvényemet, szolgálati igazolványomat, és igyekeztem megtudni tőle, hogy kicsoda, illetve miért eredt futásnak. Mivel nem értette, amit mondtam, angolul is próbálkoztam, de nem beszélt, csak nézett rám. Erre felhívtam a rendőrséget – ismertette a történteket Kulcsár Adorján.

Fotó: Matey István

Nagyobb csoportban

Miközben a vadász kikísérte a férfit az erdőből, – nem kis meglepetésére – egy bokor alatt lapulva további hét embert pillantott meg. Némi noszogatás árán sikerült az elfogott társukhoz csatlakoztatni őket, így már nyolcan haladtak előtte a rendőrséggel megbeszélt találkozóhely felé. A tisztásra kiérve félkörben leültette őket és mutogatással azt kérte, hogy maradjanak nyugton. Bár hangosak voltak, de nem tanúsítottak ellenállást. A néhány perc múlva megérkező kutyás rendőrök átfésülték a környéket és további két migránst találtak.

Fotó: Matey István

A rendőrségtől úgy tudjuk, hogy az elfogottak közül három férfi, két nő és három gyermek szíriai állampolgárnak vallotta magát. Egy férfi algériainak, egy nő pedig jemeninek mondta magát. A tiltott határátlépés miatt másnap visszaküldték őket Romániába.

Vitéz Hunyadi Péter, Vámospércsi Farkasvölgye Vadásztársaság elnöke azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy az ő területükön ilyesmi eddig még nem fordult elő. Az utóbbi években csak orvvadászokkal, illetve körözött bűnözőkkel találkoztak.

HBN-OCs


[related-post post_id="3571375"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában