Helyi közélet

2017.08.30. 17:57

Két hajdú-bihari iskolára csaknem másfél milliárd forint

Debrecen - A debreceni Petőfi egymilliárdból, a vámospércsi iskola 428 millióból fejleszthet.

Debrecen - A debreceni Petőfi egymilliárdból, a vámospércsi iskola 428 millióból fejleszthet.

Ezt Pappné Gyulai Katalin debreceni tankerületi igazgató jelentette be a Petőfi Sándor Általános Iskola tanévnyitó ünnepségén szerda délután.

A támogatásokra a „Köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztése, a hátránykompenzáció elősegítése és a minőségi oktatás megteremtése érdekében” című felhívás keretében sikeresen pályázott a debreceni tankerület. A debreceni iskolabővítésre és fejlesztésre 36 hónap, míg a vámospércsi Mátyás Király Általános Iskoláéra 24 hónap áll rendelkezésre.

Pappné Gyulai Katalin elmondta azt is, hogy Debrecen 42 iskolájában zökkenőmenetesen kezdődik a tanév, a nyáron 56 millió forintot fordítottak felújításokra és közel 100 milliót szakmai eszközök beszerzésére.

Jobb, szebb és modernebb lesz

Közel 22 ezer debreceni iskolás oktatásán, nevelésén 2 ezer 900 felnőtt dolgozik a megyeszékhelyen. A cívisvárosban 13 ezer 700 1–9. osztályos ingyen tankönyvére mintegy 175 millió forintot fordítottak az iskolakezdés előtt – válaszolta a Napló kérdésére a debreceni tankerület vezetője a Petőfi Sándor Általános Iskola tanévnyitója előtt.

Az iskolakezdő ünnepi eseményen bejelentette, hogy egymilliárd 17 millió forintból 36 hónap alatt kívül és belül teljes körűen megújul, átalakul a Petőfi iskola. A meglévő épületrészek rá- és melléépítéssel bővülnek. Kialakítanak tantermeket, fejlesztő szobákat, csoporttermeket, új tornaszobát kiszolgáló helyiségekkel együtt, könyvtárat, valamint közösségi teret is. Valamennyi nyílászárót hőszigeteltre cserélnek, továbbá az udvaron új sportpályák és zöldfelületek jönnek létre. A meglévő épület új tető- és homlokzati szigetelést kap, így energiatakarékosabb lesz az intézmény működtetése.

A vámospércsi általános iskolára 428,9 millió forintot fordíthatnak, amiből a vizesblokkok, a tantermek, a folyosók, a berendezési tárgyak, a burkolatok újulnak meg. Új szaktantermeket, rajz- és grafikatermet, tánctermet, tankonyhát és nyelvi labort hoznak létre. Megújulnak a tornatermek, a sportudvarok, új zöldfelületek jelennek meg, valamint egyéb udvari játszó- és sporteszközöket is telepítenek. A projekt megvalósítására két év áll a kivitelezők rendelkezésére.

HBN–KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában